«Παλατιανό πραξικόπημα» ή εκδίκηση της μοίρας, απ’ όποια πλευρά και να το δεις κανείς η θητεία του Βρετανού πρωθυπουργού του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, φάνταζε εδώ και καιρό με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού «θανάτου».
Τρία χρόνια μετά την «εκπαραθύρωση» της Τερέζα Μέι από την Ντάουνινγκ Στριτ με εσωκομματική ανταρσία, που του άνοιξε τοn δρόμο για την εξουσία, ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια μοίρα. Και δη μόλις έναn μήνα αφότου επέζησε εσωκομματικής πρότασης δυσπιστίας, αν και σχετικά οριακά.
Το τελευταίο 24ωρο ήταν για τον ίδιο εφιαλτικό και για τη Βρετανία θυελλώδες, εν μέσω μιας «χιονοστιβάδας» παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων -κοντά στους 40 μέχρι χθες το βράδυ. Εν χορώ κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό για έλλειμμα πολιτικής ακεραιότητας στη βαριά «σκιά» πολλαπλών σκανδάλων.
Παρά πάντως τον κάκιστο χειρισμό της πανδημίας και της οικονομίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τη συνέχιση του οποίου ο Τζόνσον στηρίζει φανατικά ων στο πλευρό του Κιέβου, η προσχηματική αφορμή για την εσωκομματική εξέγερση ήταν ακόμη ένα σεξουαλικό σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησης, στο οποίο ο πρωθυπουργός έκανε εν γνώσει του τα στραβά μάτια.
Ενόσω πάντως ο ίδιος παρέμενε ανένδοτος -«σε δύσκολες συνθήκες η δουλειά ενός πρωθυπουργού, που έχει λάβει κολοσσιαία λαϊκή εντολή, είναι να συνεχίσει. Και αυτό θα κάνω» είπε χθες το απόγευμα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής δεοντολογίας- όλο και περισσότερα στελέχη των Τόρις συναθροίζονταν περιμένοντάς τον στη «γωνία».
Στην περιώνυμη Επιτροπή 1922 -ένα 18μελές όργανο των Συντηρητικών βουλευτών των πίσω εδράνων, χωρίς κυβερνητικό πόστο δηλαδή, το οποίο έχει κομβικό ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες- οι διαβουλεύσεις είχαν πάρει «φωτιά».
Στο τραπέζι είναι η κατάθεση μιας νέας πρότασης δυσπιστίας κατά του Τζόνσον από το ίδιο του το κόμμα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η λήψη απόφασης για δραστικό «ψαλίδισμα» της 12μηνης ασυλίας που ο ειρωνικά επονομαζόμενος «ΜποΤζο» εξασφάλισε έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του με την προηγούμενη σχετική ψηφοφορία της 6ης Ιουνίου.
Σημαντικές υποσημειώσεις; Η μεν υφιστάμενη Επιτροπή 1922 τελεί υπό ανανέωση, με την εκλογή νέων μελών να ορίζεται τελικά την ερχόμενη Δευτέρα. Η δε Βουλή των Κοινοτήτων θα διακόψει τις εργασίες της λόγω θέρους στις 21 του μήνα.
Αντιμέτωποι λοιπόν με… παρατάσεις περίπου 8 υπουργοί είπαν να λήξουν το «παιχνίδι». Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, περίμεναν αργά χθες τον Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ με το μήνυμα «ή φεύγεις ή φεύγουμε». Μεταξύ αυτών φερόταν μάλιστα να συγκαταλέγεται μέχρι και ο Ναντίμ Ζαχάουι μόλις ένα 24ωρο από τη μεταπήδησή του από το υπουργείο Παιδείας στο Οικονομικών μετά τον μίνι «ανασχηματισμό κρίσης» της Τρίτης που προκάλεσαν οι πρώτες δύο παραιτήσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών. Ισως όχι τυχαία πρόκειται για τις δύο «ηλεκτρικές καρέκλες» του υπουργικού συμβουλίου εν μέσω καλπασμού του πληθωρισμού και του νέου πανδημικού κύματος της Covid-19.
Πρακτικά ο Τζόνσον βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωπος με την προοπτική να είναι πρωθυπουργός χωρίς λειτουργικό υπουργικό συμβούλιο, όπως είχε συμβεί παλαιότερα όχι τόσο με την Τερέζα Μέι όσο με τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ηδη από χθες βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών -που παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις περισσότερο ως παθητικοί θεατές παρά ως ενεργοί διαμορφωτές- ανέφεραν ότι ακυρώθηκαν προγραμματισμένες για σήμερα συνεδριάσεις επιτροπών για την εξέταση νομοσχεδίων ελλείψει αρμόδιων υπουργών. Περνώντας παρ’ όλα αυτά στην αντεπίθεση, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέλυσε αργά χθες από την κυβέρνηση ένα από τα πλέον επιφανή στελέχη των Τόρις, που τον είχε καλέσει να παραιτηθεί: τον Μάικλ Γκόουβ, τέως πια υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Στο «καράβι» που βυθίζεται άλλωστε δεν έχουν εγκαταλείψει όλοι τον ΜποΤζο – τουλάχιστον όχι μέχρι αργά χθες το βράδυ. «Υπάρχουν δύο σενάρια, μου λένε κυβερνητικές πηγές» έγραφε η Αϊόνι Γουέλς, πολιτική συντάκτρια του BBC.
«Είτε ο πρωθυπουργός θα αποδεχτεί τις εκκλήσεις υπουργών να παραιτηθεί πυροδοτώντας τη διαμάχη για την κομματική ηγεσία. Είτε δεν θα το δεχτεί και κάποιοι θα παραιτηθούν», αφήνοντας τα περαιτέρω στη νέα Επιτροπή 1922 για τη Δευτέρα.
Υπάρχει ωστόσο και μια τρίτη επιλογή, όπως ορισμένα ΜΜΕ ανέγνωσαν πίσω από τις χθεσινές δηλώσεις του ίδιου του Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων: η προκήρυξη πρόωρων εκλογών με φόντο εκτιμήσεις ότι ακόμη και εάν οι Εργατικοί βγουν πρώτοι, δεν θα εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού των αμφιταλαντευόμενων βουλευτών των Τόρις, έγραφε χθες η «Daily Telegraph». Αλλοι πάλι λένε ότι μπορεί να είναι η «έξοδος κινδύνου» του «ΜποΤζο» όχι μόνο από την εσωκομματική εξέγερση, αλλά και από την επιδεινούμενη ακρίβεια συν μια νέα κοινοβουλευτική έρευνα για τα κορονο-πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ που θα αρχίσει το φθινόπωρο.
Σε αυτήν την περίπτωση, ανέφερε η «Telegraph», «ορισμένοι αντάρτες Τόρις εξέφραζαν την ελπίδα ότι η βασίλισσα θα εμπόδιζε τον πρωθυπουργό από την προκήρυξη εκλογών, με το σκεπτικό ότι θα ήταν αντισυνταγματικές» ή «επιζήμιες για την οικονομία». Ακόμη κι έτσι ωστόσο δεν αναμένεται να εξαφανιστεί ως διά μαγείας η πολύπλευρη κρίση με την οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Βρετανία: πολιτική, οικονομική, κοινωνική και βάλε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας