Η Τουρκία έστειλε σήμερα εκ νέου αιτήματα προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκδώσουν άτομα που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες», στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψαν για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.
Η Τουρκία είχε αντιταχθεί στις προσπάθειες της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να ενταχθούν στη Συμμαχία, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές της Συρίας, αλλά και μέλη της οργάνωσης FETO που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», καθώς και για το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει στην Ακγυρα.
Την περασμένη εβδομάδα, και οι τρεις πλευρές υπέγραψαν ένα μνημόνιο βάσει του οποίου η Άγκυρα αίρει το βέτο της, ενώ οι υποψήφιες χώρες δεσμεύονται να μην υποστηρίξουν τις κουρδικές ένοπλες ομάδες PKK και YPG ή το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ (FETO) και να προχωρήσουν τα αιτήματα έκδοσης που έχει στείλει η Τουρκία.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συγκροτήθηκε μια επιτροπή παρακολούθησης», δήλωσε ο Μποζντάγ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο HaberGlobal.
Στο κείμενο η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να «εξετάσουν τα εκκρεμή αιτήματα (της Τουρκίας) για απέλαση ή έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία, με ταχύ τρόπο και διεξοδικά...σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Περί Εκδόσεως», είπε ο Μποζντάγ. «Συνεπώς, σήμερα ανανεώσαμε ορισμένα αιτήματα που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν και τους υπενθυμίσαμε κάποια αιτήματα τα οποία δεν είχαν λάβει απάντηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας