Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης αναμένεται να δώσουν στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας και επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, που επικαλείται πρόσωπο που έχει γνώση των γεγονότων, δεν υπήρξε καμία χώρα που να φέρει αντίρρηση στην πρόταση της Κομισιόν.
Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοίνωσε επισήμως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρεται ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σχετικά με το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κράτη-μέλη θα εγκρίνουν την υποψηφιότητα και της Μολδαβίας, ενώ για τη Γεωργία θα δηλώσουν ότι βρίσκεται σε ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά πρέπει να κάνει προηγουμένως συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Το Bloomberg έχει δει την επιστολή-πρόσκληση για την επικείμενη σύνοδο κορυφής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι το μέλλον της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας είναι στην Ε.Ε. Σας προσκαλώ να δώσουμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία».
Όπως αναφέρεται, η Ουγγαρία πρότεινε επίσης να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ωστόσο υπήρξαν αντιρρήσεις.
Αν η πρόταση γίνει δεκτή στη σύνοδο κορυφής, τότε η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής βήματα, ώστε να γίνει μέλος της Ε.Ε.:
• Να προχωρήσει στην εφαρμογή νομοθεσίας όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου
• Να οριστικοποιήσει τον έλεγχο ακεραιότητας των υποψηφίων στα διάφορα δικαστικά συμβούλια
• Να ενισχύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταξύ άλλων μέσω του διορισμού νέου επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς
• Να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες συμμορφώνεται με τα πρότυπα της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης
• Να εφαρμόσει νομοθεσία που να αποτρέπει τη δημιουργία ολιγαρχών
• Να αντιμετωπίσει την επιρροή κεκτημένων συμφερόντων με την υιοθέτηση ενός νέου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος να ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της Ε.Ε. για τα ΜΜΕ
• Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο για τις εθνικές μειονότητες.
Αυτή η διαδικασία θα παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν, η οποία θα ελέγχει την πρόοδο της πορείας της Ουκρανίας και θα κάνει σε ένα χρόνο την πρώτη αναφορά της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας