Σίγουρα αυτή δεν είναι μια ευχάριστη περίοδος για τις ευρωπαϊκές μεταφορές. Απεργίες, καθυστερήσεις, ακόμη και διακοπές λειτουργίας έχουν παραλύσει τις συγκοινωνίες στη γηραιά ήπειρο.
Τα αεροδρόμια αναφέρουν πολύωρες ουρές για check-in και έλεγχο επιβατών, οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απειλούν με κινητοποιήσεις, ενώ ήδη απεργούν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους και στα μετρό.
Από τις Βρυξέλλες έως τη Βαρσοβία, από το Άμστερνταμ μέχρι το Λονδίνο, υπάρχουν μερικές κοινές αφετηρίες για την οργή και το χάος: η ταξιδιωτική βιομηχανία ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν από τα lockdown της πανδημίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε εταιρείες που είχαν απολύσει υπαλλήλους στους τομείς των, στις πωλήσεις εισιτηρίων και στα πληρώματα καμπίνας των αεροπλάνων και τώρα «τρέχουν και δε φτάνουν». «Όλοι υποτίμησαν την ταχύτητα της ανάκαμψης», σημείωσε αξιωματούχος της Κομισιόν.
Έπειτα, υπάρχει η άνοδος του πληθωρισμού - που έχει προκληθεί εν μέρει από τα ημίμετρα για την ενίσχυση της οικονομίας στην καθημερινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που στην παρούσα φάση ωθεί τα συνδικάτα να απαιτούν «εδώ και τώρα» αυξήσεις στους μισθούς.
Οι ταξιδιώτες αγχώνονται καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές και οι πολιτικοί ανησυχούν για τον έλεγχο των προϋπολογισμών και τον περιορισμό της δημόσιας οργής, με την κατάσταση να εκφυλίζεται γρήγορα σε παιχνίδι ευθυνών.
Οι υπεύθυνοι των αεροπορικών εταιρειών είναι εξοργισμένοι, καθώς λένε ότι κατέθεσαν τα καλοκαιρινά τους δρομολόγια στα τέλη Μαρτίου, δίνοντας στα αεροδρόμια αρκετό χρόνο για να στελεχωθούν. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων υποστηρίζουν ότι χρειάζονται έως και 16 εβδομάδες για να λάβουν άδεια ασφαλείας για τους εργαζομένους, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη γρήγορη αύξηση του εργατικού δυναμικού.
«Βγαίνουμε από μια πανδημία, δεν υπάρχουν οδηγίες γι’ αυτό», δήλωσε η Virginia Lee από την υπηρεσία ACI Europe. «Ήμασταν στη μέση της Omicron και οποιοσδήποτε είχε την ιδέα ότι θα έπρεπε να είχαμε διοργανώσει μια προσπάθεια στρατολόγησης προσωπικού εν μέσω πανδημίας —μάλλον θα έπρεπε να διαθέτει μια κρυστάλλινη μπάλα είτε είναι βαθιά απερίσκεπτος».
Όποιος σχεδιάζει να πετάξει, ας οπλιστεί με υπομονή
Χθες Δευτέρα, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναγκάστηκε να ακυρώσει και τις 232 προγραμματισμένες πτήσεις που αναχωρούσαν, λόγω απεργίας του προσωπικού ελέγχου.
«Είναι μια περίπλοκη εβδομάδα», δήλωσε η Nathalie Pierard, εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες προφανώς δε λειτουργούν προς όφελός μας» για έναν κλάδο που αγωνίζεται να επιστρέψει στην καθημερινότητα μετά από μια επιζήμια πανδημία. «Είμαστε λιγότερο από δύο εβδομάδες μακριά από τις καλοκαιρινές διακοπές και επομένως έχουμε όλο και περισσότερους επιβάτες».
Η απεργία στο αεροδρόμιο ήταν μέρος μιας γενικής απεργίας στο Βέλγιο που επηρέασε επίσης τμήματα του δικτύου αστικών συγκοινωνιών των Βρυξελλών.
Η Geneviève Frydman, η οποία εργάζεται στη διαχείριση κινδύνων για την Amazon, ήταν ένας από τους πολλούς εγκλωβισμένους επιβάτες. Επρόκειτο να πετάξει από την Πράγα στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά ειδοποιήθηκε στις 23.00. την Κυριακή ότι η πτήση της ακυρώθηκε.
«Η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη, καθώς δεν υπήρχε υποστήριξη για τους επιβάτες. Μας είπαν ότι «δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε, δεν υπάρχει λύση για το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα που μπορούμε να σας παρέχουμε. Όχι μόνο είστε εγκλωβισμένοι σε διαφορετική χώρα, αλλά δεν σας παρέχεται καμία καθοδήγηση από την αεροπορική εταιρεία, την οποία εμπιστευτήκατε για να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο σπίτι σας».

| AP Photo/Olivier Matthys
Η κατάσταση στις Βρυξέλλες, σε έναν περιφερειακό κόμβο και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Βελγίου, είναι απλώς μία εικόνα του τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ έχει επιβάλει ανώτατο όριο στις πτήσεις που θα διαχειρίζεται, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Εργαζόμενοι τόσο της Ryanair όσο και της Brussels Airlines έχουν ανακοινώσει απεργίες για αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Lufthansa έχει ήδη καταργήσει 1.000 πτήσεις του Ιουλίου, εν μέσω ελλείψεων προσωπικού και συμφόρησης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet δήλωσε ότι αναγκάστηκε να κόψει χιλιάδες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι. Τη Δευτέρα στο Λονδίνο, το αεροδρόμιο Χίθροου ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 10% των πτήσεών τους, ένεκα των ελλείψεων προσωπικού που άφησαν τους επιβάτες να περιμένουν για ώρες, προκειμένου να παραλάβουν τις αποσκευές τους.
Οι επικεφαλής του κλάδου λένε ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι το προσωπικό που βγήκε σε αναγκαστική άδεια ή απολύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποφάσισε να μην επιστρέψει σε έναν κλάδο που προσφέρει πολύ χαμηλούς μισθούς και δύσκολες συνθήκες εργασίας.
«Ολόκληρος ο κλάδος έχει υποφέρει πολύ», δήλωσε η Pierard. «Έγιναν απολύσεις και τώρα σιγά σιγά ψάχνουμε ξανά προσωπικό γιατί η ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη».
Σε αυτό το πρόβλημα ωστόσο προστίθεται και η ζήτηση για περισσότερα χρήματα, η οποία υποκινείται από την αύξηση του πληθωρισμού.
Ιταλοί εργαζόμενοι στις μεταφορές προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σε απεργία λόγω μισθολογικής διαφωνίας, που επηρεάζει τα τρένα, τα λεωφορεία και τα πορθμεία.
Στη Βαρσοβία, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της Υπηρεσίας Αεροναυτιλίας της Πολωνίας. Οι δύο πλευρές συνήψαν μια προσωρινή συμφωνία τον Απρίλιο, για καλύτερες αμοιβές και συνθηκες εργασίας μετά την COVID-19, προκειμένου να αποφύγουν μία απεργία που θα είχε ακρωτηριάσει τις αεροπορικές υπηρεσίες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Τώρα τα συνδικάτα διαμαρτύρονται ότι ο οργανισμός δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και οι εργαζόμενοι απειλούν με παραιτήσεις.
Με τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη να είναι όλο και πιο απογοητευμένοι και θυμωμένοι, οι επικεφαλής των συνδικάτων ελπίζουν ότι οι επιβάτες δεν κατηγορούν τους εργαζόμενους για το χάλι στις μεταφορές.
«Οι εργαζόμενοι στην αεροπορία δεν αντέχουν άλλο», δήλωσε η Livia Spera από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές. «Βρίσκονται υπό σημαντική πίεση εδώ και αρκετό καιρό και είναι σαφές ότι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε σήμερα μια τριήμερη (Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο) απεργία στους σιδηρόδρομους - η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από 30 χρόνια - στην οποία συμμετέχουν περίπου 40.000 εργαζόμενοι και στη διάρκειά της θα εκτελείται μόνο το ένα πέμπτο των προγραμματισμένων δρομολογίων και οι μισές γραμμές θα είναι κλειστές. Οι υπηρεσίες θα περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις κύριες γραμμές, αλλά ακόμη και αυτές θα είναι ανοιχτές μόνο μεταξύ 7.30 π.μ. και 6.30 μ.μ.
Μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έχει επιβατικά τρένα για όλη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Σκωτίας και της Ουαλίας, ολόκληρης της Κορνουάλης και του Ντόρσετ. Σε εξέλιξη είναι σήμερα και απεργία στο μετρό, με την κίνηση στους δρόμους να αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη, στις κύριες οδικές αρτηρίες, αλλά και σε προάστια και αγροτικές περιοχές.
Τα συνδικάτα θέλουν αύξηση μισθών κατά 7%, ενώ η κυβέρνηση διστάζει. «Η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού που θα προκαλέσουν οι αυξήσεις των μισθών θα οδηγήσει σε ένα ντόμινο που θέλουμε να αποφύγουμε», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ.
Πηγή: Politico
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας