Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.9° 14.8°
0 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 16.0°
0 BF
82%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 16.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.8°
2 BF
94%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 14.9°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 15.6°
1 BF
66%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
94%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
AP Photo

Η Κομισιόν προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Ουκρανία και Μολδαβία UPD

Μία μέρα μετά το γεμάτο συμβολισμούς ταξίδι των Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στο Κίεβο, και τις δηλώσεις στήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτείνει την έναρξης της (μακροχρόνιας πάντως) ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Την απόφαση για τη Γεωργία την παρέπεμψε στο μέλλον, καθώς καλεί τη χώρα να κάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων, είπε ότι η Κομισιόν συστήνει να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.

«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς. Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όσον αφορά στους στους ολιγάρχες, η Ουκρανία υιοθέτησε έναν τολμηρό νόμο κατά των ολιγαρχών. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι θέμα υλοποίησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ναι η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική». Έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει, πρόσθεσε.

Για την απόφαση είχαν προϊδεάσει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, που επισκέφθηκαν την Πέμπτη την Ουκρανία.

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, αλλά τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ «υπόκειται σε σαφή κριτήρια που πρέπει να πληρούν όλοι οι υποψήφιοι», αναφέροντας «ιδιαίτερα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Βέβαια, οι τρεις ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή δεκαετίες για να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία. «Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», είπε την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Χαιρετίζει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, χαιρέτισε την «ιστορική απόφαση» της Κομισιόν λέγοντας πως θα βοηθήσει τη χώρα του να νικήσει τη Ρωσία.

«Είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, το οποίο θα φέρει ασφαλώς πιο κοντά τη νίκη μας. Ευγνώμων στη @vonderleyen και σε κάθε μέλος (της ΕΕ) για μια ιστορική απόφαση», έγραψε.

Πρόσθεσε δε πως περιμένει ότι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ θα εγκρίνουν την πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πορεία της Μολδαβίας

Όσον αφορά στη Μολδαβία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε οτι «η αξιολόγησή μας πηγαίνει σε γενικές γραμμές προς την ίδια κατεύθυνση όπως και για την Ουκρανία».

Η Κομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει στη Μολδαβία την ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας «έχοντας υπόψη ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων», διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια προσέθεσε ότι η Μολδαβία έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις, με σαφή εντολή από τους πολίτες της και βρίσκεται σε δρόμο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μολδαβία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς η οικονομία και η δημόσια διοίκηση ειδικότερα απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις.

Αργότερα η Γεωργία

Αναφερόμενη στην αίτηση της Γεωργίας, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το σώμα συνιστά στο Συμβούλιο να της χορηγήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά να επιστρέψει και να αξιολογήσει αν η Γεωργία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, πριν της χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Μίλησε για σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως για θέματα διαφθοράς και ευρωπαϊκών αξιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Κομισιόν προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Ουκρανία και Μολδαβία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας