Λιγότερο από δύο 24ωρα έχουν μείνει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, που δεν ξεχνά να θυμίζει σε όλους πόσο πολύτιμος σύμμαχος είναι η Τουρκία, από τη Φινλανδία όπου κάνει επίσημη επίσκεψη, χαρακτήρισε «αποδεκτές» τις ανησυχίες ασφάλειας της Άγκυρας όσον αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας.
Ουσιαστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ προϊδέασε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, με την «προσθήκη» των Σουηδίας και Φιλανδίας. Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες, φιλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται να εκδώσει όσους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.
Εν όψει της 14ης Ιουνίου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο στη θερινή κατοικία του στο Νααντάλι. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, δήλωσε ότι οι ανησυχίες «που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων» είναι «αποδεκτές», ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. «Οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ημερομηνίες αυτές δεν είναι η προθεσμία για την επίλυση των ζητημάτων που έχει θέσει η Τουρκία σχετικά με την πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης δεν ήταν ποτέ προθεσμία», είπε σημειώνοντας πάντως ότι ο ίδιος θα ήθελε το ζήτημα «να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα που έθεσε η Τουρκία. Αυτές είναι εύλογες ανησυχίες. Πρόκειται για την τρομοκρατία αλλά και τις εξαγωγές όπλων».
H Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, ως μέσο να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ωστόσο, η αίτηση τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίθεση της Τουρκίας η οποία απειλεί με βέτο και τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες, η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» πριν από λίγες ημέρες, η Άγκυρα έχει παραδώσει στις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας μια λίστα με 10 όρους, τους οποίους ζητά να ικανοποιήσουν ώστε να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία.
Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:
• Και οι δυο χώρες πρέπει να διακηρύξουν την υποστήριξή τους στην Τουρκία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένων των PKK, DHKP/C, FETO, το Ισλαμικό κράτος και τις οργανώσεις που σχετίζονται με αυτές, υιοθετώντας και σχετική νομοθεσία
• Να απαγορεύσουν τη δραστηριότητα και να κλείσουν τα γραφεία οργανώσεων που βρίσκονται στα εδάφη τους και σχετίζονται με το PKK, και να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία τους, αποκλείοντας την πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.
• Στην ίδια γραμμή, να μην επιτραπεί η δραστηριότητα της οργάνωσης FETO του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν· και να κλείσουν οι σχετικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ.
• Να εκδώσουν άτομα που σχετίζονται με «τρομοκράτες» και να μην επιτρέπεται η διαδήλωση ατόμων που σχετίζονται με αυτές τις οργανώσεις με τις σημαίες των οργανώσεων αυτών.
• Να άρουν το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
• Να συνεργαστούν με τις τουρκικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας