Για τα τέλη του 2015, στην καλύτερη περίπτωση, και το πιο πιθανόν εντός του 2016 μετατίθεται η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην ευρωζώνη. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη βελγική «Le Soir».
Ο λόγος της καθυστέρησης; Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια των Χριστιανοδημοκρατών, δεν συμφωνούν στην αναζήτηση λύσης για το ελληνικό χρέος πριν από τις εθνικές εκλογές στις χώρες τους. Στην Ισπανία οι εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο στις 20 Δεκεμβρίου, στην Πορτογαλία μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου και στην Ιρλανδία περί τα τέλη του έτους.
Σε περίπτωση, όμως, που η εξέταση του ελληνικού χρέους από τους εταίρους μετατεθεί, όπως αναμένεται, στο 2016, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «παίξει» το χαρτί της ελάφρυνσης του χρέους εάν αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο… Αλλωστε, οι εταίροι-δανειστές δεν έχουν υποσχεθεί τίποτε και όλα παραμένουν στον αέρα. Απλώς, στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου αναφέρεται:
«…Η ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο. Τα μέτρα αυτά θα εξαρτώνται από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν σε πιθανό νέο πρόγραμμα και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση επανεξέτασης...». Και στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους».
Ερωτηθείς για το θέμα του ελληνικού χρέους και τη θέση του ΔΝΤ ότι δεν είναι βιώσιμο, ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ δήλωσε: «Με ξάφνιασαν οι δηλώσεις του ΔΝΤ δύο ή τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, οι οποίες τροφοδοτούσαν την εκστρατεία υπέρ του “όχι”. Ηταν αδεξιότητα, διότι οι δηλώσεις χειραγωγήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεν μπορούμε, από την άλλη, να καταλογίσουμε στο ΔΝΤ ότι λέει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αλλά το να συμπεραίνει κανείς ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δείχνει βαθιά άγνοια των εθνικών αντανακλαστικών.
»Είπα πριν από μήνες στον Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους τίθεται και ότι θα το επιλύσουμε, μόλις θα εφάρμοζε τα πρώτα βασικά μέτρα. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται: “Μετά την πρώτη αξιολόγηση” Εγώ, στο πρώτο κείμενο που απορρίφθηκε από τους Ελληνες, είχα προτείνει τον Οκτώβριο για να δικαιώσω τον Τσίπρα. Αλλά απορρίψαμε τελικά την ημερομηνία αυτή, διότι ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν ήθελαν τέτοιο πράγμα πριν από τις εκλογές…».
Στη συνέντευξη στη «Le Soir» που δημοσιεύτηκε χθες, με τίτλο «Η Ευρώπη αποσταθεροποιημένη από την ελληνική κρίση» και υπότιτλους «Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναγνωρίζει: “Θα μπορούσαμε να τα είχαμε χάσει όλα”» και «Αλλά η Ελλάδα δεν έχει δίκιο να αισθάνεται ταπεινωμένη», ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ εκφράζεται για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Θαυμάζω το ελληνικό έθνος»
■ «Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να αισθάνονται ταπεινωμένοι, διότι η Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να στρογγυλέψει τα πράγματα. Η Επιτροπή έκανε καλή δουλειά και εξάλλου εγώ προσωπικά τρέφω από καιρό θαυμασμό για το ελληνικό έθνος».
■ «Βρήκα τον Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό, τον δέχτηκα με πολλή φιλία. Και φρόντισα πάντοτε να μη χάσει την αξιοπρέπειά του, σε μια μέθοδο διαπραγμάτευσης η οποία δεν είναι ευρωπαϊκή… Επρεπε να αφήσουμε σε αυτό το μεγάλο έθνος πεδία αυτοδιαχείρισης».
■ «Το πρόβλημα είναι ελληνικό, αλλά οι λύσεις του ελληνικού προβλήματος δεν είναι αποκλειστικά ελληνικές. Διότι σε Ευρωπαίους σαν εμένα δεν αρέσει να βλέπουμε Ελληνες συνταξιούχους καθιστούς να κλαίνε στα σκαλοπάτια μιας τράπεζας. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη!... Γι’ αυτό επέλεξα σαν μέθοδο -αλλά προερχόταν από βαθιά πεποίθηση- να μιλάω ανοιχτά στους Ελληνες, σεβόμενος την αξιοπρέπειά τους. Το έκανα πολλές φορές ως πρόεδρος του Eurogroup, κόντρα στη γνώμη όλων που πίστευαν ότι έπρεπε να τους επιτίθεμαι. Δεν το έκανα ποτέ…».
■ «Η ύπαρξη του έθνους σημαίνει την ύπαρξη της κοινής βούλησης. Αλλά το ελληνικό κράτος δεν ακολουθεί την εθνική βούληση: το ελληνικό έθνος υπάρχει, όχι το ελληνικό κράτος. Οι Ελληνες, εδώ και δεκαετίες, έγιναν θύματα των εκλογών, αφού πάντα επανεξέλεγαν τους ίδιους. Εξεπλάγην πολύ όταν ένας πεπεισμένος συντηρητικός σαν εμένα αναγκάστηκα να επιβάλω στη νέα ελληνική κυβέρνηση να φορολογήσει τους εφοπλιστές και το πλούσιο μέρος της κοινωνίας...».
■ «Τι έκανε τον Τσίπρα να υποχωρήσει; Με επιμέλεια και ακρίβεια του εξήγησα ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 Δημοκρατίες, όχι μόνο μία. Υποεκτίμησε τη βούληση των υπολοίπων. Κυρίως μετά το δημοψήφισμα, υπήρχαν χώρες που έλεγαν: “Τελείωσε”. Επρεπε να σώσουμε την κατάσταση. Ο Τσίπρας έγινε κρατικός ηγέτης διότι ξαφνικά αισθάνθηκε ότι, αν πήγαινε ώς το τέλος της σκέψης του, θα ήταν το τέλος για την Ελλάδα...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας