Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί στη Βουλγαρία δημοψήφισμα σχετικά με το βέτο της Σόφιας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πάντως αρνήθηκε ότι θα συζητούσε το θέμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Αφορμή για τις δηλώσεις Ράντεφ ήταν ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, σε συνάντηση. Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο διέψευσε και ο Πέτκοφ.
Γαλλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένουν να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα του βουλγαρικού βέτο, με το Παρίσι να επιμένει να επιλυθεί το θέμα πριν από το τέλος της γαλλικής προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υποστηρίζει ότι το βέτο δεν πρέπει να αρθεί προτού η Βόρεια Μακεδονία συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμά της και δήλωσε ότι από τη στιγμή που «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίσκεψή μου στο Παρίσι». Και τόνισε ότι μπορεί να εκτιμά τη δέσμευση των «Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά θέλω να δω πραγματικά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το κοινοβούλιο, αλλά από τον λαό.
Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ επίσης έχει επισημάνει την έλλειψη προόδου στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι το βέτο θα πρέπει να αρθεί με απόφαση του κοινοβουλίου.
Στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος μπορεί να συγκαλέσει μόνος του εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα ήταν δεσμευτικό για το κοινοβούλιο εάν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για συμμετοχή.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των Βουλγάρων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ αντίστοιχα υψηλά είναι και στη Βόρεια Μακεδονία τα ποσοστά των πολιτών που αντιτίθενται στις παραχωρήσεις υπέρ της Βουλγαρίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας