Παράταση στο αδιέξοδο, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι ηγέτες των κρατών - μελών συναντώνται αύριο και αξιωματούχος της Ένωσης ανέφερε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση-γέφυρα για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.
Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε. μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Οι πρέσβεις των «27» θα συναντηθούν εκ νέου το πρωί της Δευτέρας με ανώτερο αξιωματούχο να σημειώνει στον Guardian «μπορεί να δουλέψει, μπορεί και όχι, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το δοκιμάσουμε».
Στην αυριανή Σύνοδο αναμένεται και παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. από την περασμένη εβδομάδα για την αδυναμία να φτάσει η Ένωση σε συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Μόσχα.
«Το να μην υπάρξει συμφωνία ή το να κρατήσουν κι άλλο οι διαπραγματεύσεις ίσως να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά οι επιπτώσεις του εκβιασμού είναι επίσης απογοητευτικές» σχολίασε με το βλέμμα προς τη Βουδαπέστη Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η Ουγγαρία είναι εκείνη η χώρα που έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετη στο καθολικό εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς η εξάρτησή τις από το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών είναι πολύ μεγάλη.
Η ιδέα, πάντως, για απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών στην Ε.Ε. και εξαίρεση για τους αγωγούς είχε φέρει προ εβδομάδων αντιδράσεις μέσω στο μπλοκ, καθώς αρκετές χώρες είχαν υποστηρίξει ότι οι χώρες που λαμβάνουν φθηνό ρωσικό αργό μπορεί να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κρατών. Υπολογίζεται ότι η Ουγγαρία μπορεί να λαμβάνει πετρέλαιο έως και 35% φθηνότερο από τις γειτονικές της χώρας. Τώρα φαίνεται πως αρκετά κράτη είναι διατεθειμένα να κάνουν πίσω για να αρθεί το αδιέξοδο.
Ακόμη, κι έτσι, πάντως, δεν είναι σίγουρο ότι η Βουδαπέστη θα ανάψει το «πράσινο φως». Σημειώνεται ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει πως το ζήτημα δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύνοδο, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φάνηκε να προαναγγέλλει ένα ακόμη βατερλώ. Η κυβέρνηση Όρμπαν, άλλωστε, αυτό που ζητά είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια προκειμένου να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της, τα οποία αυτή τη στιγμή μπορούν να δεχθούν μόνο ρωσικό πετρέλαιο.
Αίσθηση, ακόμη, έχει προκαλέσει βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πρόσφατη συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν, η οποία κάνει δηλώσεις που θα συζητηθούν σχετικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το ευρωπαϊκό... μη εμπάργκο στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη, την οποία αρκετά κράτη κατηγορούν πως δεν στηρίζει ότι πρέπει την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη Μόσχα, έχει ήδη διαφωνήσει και με την επιβολή κυρώσεων στον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, αλλά και στη σκλήρυνση των μέτρων κατά ρωσικών τραπεζών.
Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται η τοποθέτηση και της ελληνικής κυβέρνησης για το σχέδιο που είναι στο τραπέζι, καθώς, τις προηγούμενες εβδομάδες είχε γίνει γνωστό πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα είχαν δηλώσει αντίθετες στην απαγόρευση θαλάσσιας εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση δεν υπάρχει, ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν στο Politico ότι «η Ελλάδα θα ήταν εντάξει με τον προτεινόμενο συμβιβασμό, αλλά θα ήθελε να δει τα επίσημα σχέδια προτού συμφωνήσει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας