Η Ρωσία επανέφερε τη Δευτέρα την πρόταση για συνομιλίες με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα καταστούν εφικτές αν το Κίεβο επιδείξει «εποικοδομητική θέση». Επίσης, το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, υποστηρίζοντας ότι η πηγή του προβλήματος είναι άλλη.
Οι πρώτες δειλές διπλωματικές κινήσεις μετά από εβδομάδες στασιμότητας ξεκίνησαν την Κυριακή, με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, να δηλώνει ότι την ευθύνη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων έχει η Ουκρανία. «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο». Τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, είπε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «μόλις το Κίεβο επιδείξει μια εποικοδομητική θέση».
Ωστόσο, το Κίεβο φέρεται να απορρίπτει ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός αυτή τη στιγμή ενώ ο πρόεδρος και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε κατηγορηματικά «όχι» στην οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».
Η Μόσχα την ίδια ώρα κατηγόρησε ότι η Δύση ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει λιμό, αλλά τόνισε: «Η Ρωσία ήταν πάντα ένας μάλλον αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών. Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος».
Κι άλλες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε κατά την έναρξη των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όπου ζήτησε την επιβολή νέων, επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι κυρώσεις πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω για να σταματήσει η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, του αποκλεισμού όλων των τράπεζών της και της πλήρους διακοπής του εμπορίου με τη Ρωσία.
«Αυτές πρέπει να είναι οι κυρώσεις: Θα πρέπει να είναι οι μέγιστες, έτσι ώστε η Ρωσία και κάθε άλλος πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν βάναυσο πόλεμο εναντίον γείτονά της, θα γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες συνέπειες των πράξεών τους», είπε ο Ζελένσκι.
Καταδικάστηκε ο Ρώσος στρατιώτης
Στο μεταξύ, ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια τον Βαντίμ Σισιμαρίν, τον Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για έγκλημα πολέμου. Ο Σισιμαρίν, 21 ετών, έχει παραδεχθεί ότι σκότωσε έναν ηλικιωμένο άμαχο στο χωριό Τσουπαχίφκα, λέγοντας ότι του είχε δοθεί άνωθεν εντολή.
Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι ο στρατιώτης θα ασκήσει έφεση.
Ο δικαστής Σέρχι Αγκαφόνοφ δήλωσε ότι ο Σισιμαρίν, εκτελώντας «εγκληματική διαταγή» από στρατιωτικό ανώτερου βαθμού, πυροβόλησε πολλές φορές το θύμα στο κεφάλι με αυτόματο όπλο. «Το δικαστήριο αποφάσισε: ο Σισιμαρίν Βαντίμ Εβγκένιεβιτς (...) κρίθηκε ένοχος (...) και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη», είπε.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Πεσκόφ για το θέμα, είπε ότι ανησυχεί, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να παρέμβει.
«Φυσικά και ανησυχούμε για την τύχη του πολίτη μας, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε την ικανότητα να προστατεύσουμε τα συμφέροντά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ουκρανία.
Στη Μόσχα, από την άλλη πλευρά, ανακοινώθηκε ότι η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή άρχισε ποινική έρευνα «για το έγκλημα των Ουκρανών εθνικιστών». Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Inerfax, ο επικεφαλής της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» που έχει αποσχισθεί στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε πως «οι αιχμάλωτοι από το Αζοφστάλ κρατούνται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και «σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε βάρος τους.
Σφοδρές συγκρούσεις
Στο μεταξύ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στα πολεμικά μέτωπα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για πρώτη φορά παραδέχθηκε σοβαρές απώλειες στρατιωτών στον πόλεμο, λέγοντας ότι καθημερινά χάνονται 100 ζωές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Στη νότια Ουκρανία, ο διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή από έκρηξη έπειτα από επίθεση εναντίον του, σύμφωνα με τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σέβτσικ νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι σωματοφύλακές του τραυματίσθηκαν επίσης κατά την επίθεση.
Το Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η περιφερειακή πρωτεύουσα Ζαπορίζια παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
«Ο αυτοανακηρυγμένος επικεφαλής της “λαϊκής διοίκησης” του Ενερχοντάρ Αντρέι Σέβτσικ τραυματίσθηκε από έκρηξη στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει η μητέρα του», έγραψε στο Telegram η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας της Ζαπορίζια.
Επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον ενός συνεργάτη των δυνάμεων κατοχής, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση.
Ο Ουκρανός βουλευτής, Ντμίτρο Λούμπινετς, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η ρωσική κατοχή στην ανατολική Ουκρανία προσπαθεί «να αφανίσει ολόκληρες πόλεις». Όπως είπε, πλήγματα δέχονται ιδιαίτερα οι πολιτικές υποδομές, όπως συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και σχολεία και νοσοκομεία.
«Μοιάζει σαν οι Ρώσοι να μην πολεμούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ολόκληρο τον λαό», είπε και πρόσθεσε ότι γι' αυτό η Ουκρανία απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη να αναγνωρίσει την κατάσταση ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού.
Επίσης, απέρριψε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι Ουκρανοί μεταφέρονται στη Ρωσία ώστε να είναι ασφαλείς.
«Η ρωσική προπαγάνδα, ως συνήθως, διαστρεβλώνει τα πράγματα», δήλωσε. «Οι Ρώσοι εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν προς τη Ρωσία - το κάνουν χρησιμοποιώντας βία». Πρόσθεσε πως μεταξύ αυτών που μεταφέρονται είναι πολλά παιδιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας