Σειρά τηλεφωνημάτων με ηγέτες και εκπροσώπους ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα της διεύρυνση της συμμαχίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα, όπως είπε, «δεν μπορεί να πει ναι». Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος το Σάββατο θα μιλήσει και με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Με τη γνωστή τακτική ανατολίτικου παζαριού, παρά τις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες από τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και τις διαβεβαιώσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την απειλή για βέτο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τη «διπλωματία μέσω τηλεφώνου», γιατί «έτσι είναι το σωστό».
Αναγγέλλοντας το τηλεφώνημα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε την Τουρκία ως θύμα τρομοκρατών που δεν έχει τη στήριξη των συμμάχων της, είπε:
«Μίλησα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φινλανδίας, που έχουν ζητήσει για αύριο συνάντηση. Και μετά θα μιλήσω και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ. Συνεχίζουμε τη διπλωματία», είπε και επανέλαβε ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας.
«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», είπε.
Μάλιστα, απαντώντας στον Γενς Στόλτενμπεργκ, που την Πέμπτη διαβεβαίωνε ότι το ΝΑΤΟ «ξέρει από διαφωνίες» και θα βρει τρόπο να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μπορεί οι Δυτικοί να έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το PKK, «αλλά γιατί δεν κάνουν το ίδιο με τις YPG (Ομάδες Προστασίας του Λαού, που είναι το ένοπλη ομάδα σύμμαχος του PKK στη Συρία); Κι αυτές αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση».
Η σπόντα πήγαινε φυσικά στις ΗΠΑ, που συνεργάζονται με τις YPG στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
«Εμείς είμαστε τα θύματα»
Η στάση αυτή της Τουρκίας έχει προκαλέσει τουλάχιστον αμηχανία στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, που πάντως ελπίζουν ότι οι αντιρρήσεις της θα καμφθούν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι έχουν υποδεχθεί στο έδαφός τους πολλά μέλη του PKK, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τριάντα άτομα, την έκδοση των οποίων ζητά η Τουρκία, αλλά το αίτημά της δεν έχει γίνει δεκτό.
«Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες γι' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν θα πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.
Επίσης, η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων προς αυτήν από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Μάλιστα, όταν οι δύο χώρες πρότειναν στις αρχές της εβδομάδας την αποστολή διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα για να συζητήσουν αυτά τα θέματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει: «Θα έρθουν να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο!».
Είναι προφανές ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ αναδεικνύεται σε ένα ακόμη πεδίο για μπορέσει η Τουρκία να πάρει κάποιου είδους ανταλλάγματα, είτε σε εξοπλιστικά προγράμματα είτε σε άλλο επίπεδο.
Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, και τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, επισήμανε ότι οι δύο χώρες πληρούν όλα τα κριτήρια για να γίνουν μέλη της συμμαχίας και πρόσθεσε ότι «όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις».
Επίσης, το πρωί της Παρασκευής, η Σουηδία απάντησε στις αιτιάσεις περί τρομοκρατίας της Άγκυρας, καταγγέλλοντας ουσιαστικά «παραπληροφόρηση» εκ μέρους της Τουρκίας. Με ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, δήλωσε: «Λόγω της ευρέως διαδεδομένης παραπληρoφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Ούλοφ Πάλμε ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση ήδη από το 1984». Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ ακολούθησε το 2002... Η θέση αυτή παραμένει αναλλοίωτη».
Επίσης, ο πρόεδρος της Σουηδίας, Σάουλι Νιινίστο, διαβεβαίωσε από την Ουάσιγκτον ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει» με την Άγκυρα για όλες τις «ανησυχίες» που έχει, σημειώνοντας ότι το Ελσίνκι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας