Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Δεν υπάρχουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στο Κίεβο πως αποχώρησε από το τραπέζι των συζητήσεων χωρίς προτάσεις, την ώρα που ρωσική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Άγκυρα, στη σκιά των αντιδράσεων για την επέκταση του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία δεν συνεχίζονται. Αυτό δήλωσε, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, κατηγορώντας το Κίεβο για την κατάρρευση των συζητήσεων, την ώρα που μαίνονται οι σκληρές μάχες σε πολλά μέτωπα.

Ο Ρώσος υπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο Tass, εξήγησε «οι διαπραγματεύσεις δεν συνεχίζονται, στην πραγματικότητα η Ουκρανία αποχώρησε από τη διαδικασία» για να προσθέσει ότι το Κίεβο δεν έχει απαντήσει στη Μόσχα σε σχέση με προσχέδιο συμφωνίας που έχει κατατεθεί.

Σημείωσε, επίσης, ότι η απόφαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. να δώσουν άλλα 500 εκατομμύρια στην Ουκρανία για αγορά όπλων, ουσιαστικά παρατείνει την πολεμική σύγκρουση.

Οι δηλώσεις αυτές από την πλευρά της Μόσχας έρχονται την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει τέλος στην πολιορκία των εγκαταστάσεων του Αζοφστάλ με την αποχώρηση 260 Ουκρανών μαχητών και μελών του τάγματος Αζόφ.

Η ουκρανική απάντηση

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης ήρθε και η αντίδραση από την πλευρά του Κιέβου, με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντιλιάκ, να αντιτείνει ότι η Μόσχα δεν επιδεικνύει κανενός είδους «κατανόηση» και για τον λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει. 

«Η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας. «Η Ρωσία δεν επιδεικνύει ένα στοιχείο κλειδί: την κατανόηση αυτού που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στον κόσμο και τον εξαιρετικά αρνητικό της ρόλο», συνέχισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν κατανοεί ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της, το χρονοδιάγραμμά της ή τα σχέδιά της».

«Ο στρατηγικός στόχος των Ρώσων είναι όλα ή τίποτε», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ. Οι ρωσικές πολιτικές ελίτ, «φοβούνται να πουν την αλήθεια, δηλαδή ότι πρέπει να αποσυρθούν από τον πόλεμο υπό συνθήκες τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαν ανακοινωθεί αρχικά».

Η σειρά των συναντήσεων ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα. Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι από την ρωσική πλευρά και του Νταβίντ Αραχαμία από την ουκρανική πλευρά, πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Λαβρόφ: Αναλώσιμη η Ουκρανία στον πόλεμο των ΗΠΑ

Σοβαρές αιχμές κατά Ε.Ε. και ΗΠΑ άφησε και ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις καθοδηγείται από Λονδίνο και Ουάσινγτον και δεν θα λαμβάνει δικές του αποφάσεις.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του επεξεργάζεται ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής «υπό συνθήκες πρωτοφανούς υβριδικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας», ενώ, απαντώντας και σε δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τα όσα έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ότι ο πόλεμος θα κριθεί στο πεδίο της μάχης. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, πλέον, είναι κράτος εχθρικό προς τη Ρωσία και διεξάγει υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας του.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένας υβριδικός πόλεμος. Δεν περιορίζεται σε Αμερικανούς και Βρετανούς συμβούλους που λένε τους Ουκρανούς εθνικιστές τι να κάνουν και τους δίνουν πληροφορίες. Όχι είναι ένας διπλωματικός πόλεμος, ένας πολιτικός πόλεμος. Υπάρχουν απόπειρες να μας απομονώσουν από τον κόσμο. Είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Είναι αλήθεια ότι τους αποκαλούμε ως μη φιλικά κράτη, αλλά πρέπει να πω ότι είναι εχθρικά κράτη γιατί διεξάγου πόλεμο εναντίον μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ρώσοι πάνε στην Τουρκία

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον προκαλεί δημοσίευμα της τουρκικής Star σύμφωνα με το οποίο ρωσική αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταβαίνει στην Άγκυρα προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις.

Στην αντιπροσωπεία φέρεται να συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, ενώ , η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά από αυτές τις επαφές ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα για να έχει επαφές 

Από την έναρξη του πολέμου, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της Αθήνας περί... απομονωμένου Ερντογάν,  η Άγκυρα έχει επιχειρήσει δυναμική επιστροφή στο διπλωματικό και γεωπολιτικό παιχνίδι, αρχικά με τις προσπάθειες να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και τώρα με τις απαιτήσεις που θέτει προκειμένου να συμφωνήσει σε ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν υπάρχουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας