Και το όνομα αυτής Ελιζαμπέτ Μπορν. Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα με την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τελικά πρωθυπουργό της Γαλλίας μια γυναίκα και συγκεκριμένα την τεχνοκράτισσα υπουργό Εργασίας επί της πρώτης του προεδρίας.
Πέρα από το επικοινωνιακό του πράγματος, το θέμα είναι αν η Μπορν θα μακροημερεύσει στη θέση ή αν η θητεία της θα λήξει πρόωρα στην περίπτωση που ο συνασπισμός Μαζί -δηλαδή η Αναγέννηση, το αναβαπτισμένο κόμμα του Μακρόν, και οι δύο κεντροδεξιές παρατάξεις που επισήμως το στηρίζουν- χάσει το μεγάλο... στοίχημα των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου, με κερδισμένη τη συμμαχία των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Εξέλιξη που δυνητικά θα υποχρέωνε τον «πρόεδρο των πλουσίων» να συγκατοικήσει άβολα στην εξουσία με πρωθυπουργό πια τον Μελανσόν, ο οποίος σκοπεύει να δώσει λυσσαλέα μάχη για να μπλοκάρει τα νεοφιλελεύθερα μακρονικά σχέδια.
Η 61χρονη Μπορν είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Γαλλίας, 30 χρόνια μετά την Εντίτ Κρεσόν την οποία είχε διορίσει ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της Ifop, το 74% των ερωτηθέντων Γάλλων δήλωσαν πως θα ήθελαν για πρωθυπουργό μια γυναίκα.
Προφανές λοιπόν πως -μεσούσης της προεκλογικής περιόδου- ο Μακρόν θέλησε να επιδείξει ότι ακούει την κοινή γνώμη. Εχοντας επιλέξει άλλωστε δύο πρωθυπουργούς από τη Δεξιά στην πρώτη του προεδρική θητεία -τον εκλογικό του σύμμαχο πλέον Εντουάρ Φιλίπ και τον Ζαν Καστέξ, που υπέβαλε χθες τυπικά παραίτηση-, ο Μακρόν έκρινε σκόπιμο να διορίσει αυτή τη φορά την τεχνοκράτισσα Μπορν, που θεωρείται μεν κεντροαριστερών καταβολών (έχοντας εργαστεί παλιότερα για υπουργούς των Σοσιαλιστών, χωρίς να ενταχθεί ποτέ στο κόμμα), έχει υπηρετήσει όμως πιστά την αντιλαϊκή μεταρρυθμιστική του ατζέντα, όπως απέδειξε περίτρανα όσο διατελούσε υπουργός Εργασίας αλλά και Μεταφορών παλιότερα.
Ο διάλογος με τα εργατικά συνδικάτα επί των ημερών της, το 2020, κατέληξε μεταξύ άλλων σε περικοπή του επιδόματος ανεργίας για ορισμένους δικαιούχους, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε πυροδοτήσει μεγάλη απεργία στους σιδηροδρόμους, καταφέρνοντας τελικά να περάσει νόμο που περιορίζει δικαιώματα και επιδόματα για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους τους. Πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της θα μπει και η επίμαχη μεταρρύθμιση για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, που εξακολουθεί να προωθεί ο Μακρόν κόντρα στις σφοδρές κοινωνικές αντιστάσεις που συναντά το μέτρο.
«Η κ. Μπορν είναι κατά της αύξησης μισθών και υπέρ της σύνταξης στα 65. Πάμε πάλι για μια νέα εποχή κοινωνικής και περιβαλλοντικής κακομεταχείρισης» τουίταρε ο Μελανσόν. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, με τη Μπορν να επικεντρώνεται και στο μελλοντικό νομοθετικό έργο αλλά και στον άμεσο εκλογικό στόχο της επικράτησης του συνασπισμού Μαζί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας