«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο σημαντικό πρότζεκτ ειρήνης και ευημερίας -όχι μόνο στην Ευρώπη- από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, τόνισε ότι για τη χώρα του «δεν υπάρχει εναλλακτική από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».
Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Άλμπιν Κούρτι υποστήριξε ότι η ένταξη των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και πρόσθεσε πως αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές, καθώς θα συμβάλλει ώστε «η Ε.Ε. να γίνει Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια Ε.Ε.».
Στη συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νεκταρία Σταμούλη, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συνομιλίες με τη Σερβία για την αναγνώριση του Κοκσόβου, σημειώνοντας ότι «δεν είναι εύκολες αλλά πρέπει να συνεχιστούν». Εξήγησε ότι είναι δύσκολες επειδή αφενός μεν «δεν αναγνωρίζονται τα εγκλήματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στο παρελθόν», αφετέρου δε «η Σερβία δεν έχει δείξει τη λύπη ή τη μεταμέλεια της για τα εγκλήματα αυτά. Η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η μη αναγνώριση των εγκλημάτων του Μιλόσεβιτς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», είπε.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κοσόβου ο Άλμπιν Κούρτι μίλησε για «καλή επικοινωνία και συνεργασία με την Ελλάδα. Οι πολίτες και οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Ελλάδας δεν έχουν ανοιχτά θέματα. Υπάρχει, λοιπόν, μια γέφυρα, την οποία και θα πρέπει να διαβούμε».
Και εξήγησε: «Είναι καλή η ώρα για να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κόσοβο και πριν απ' αυτό και ειδικά αμέσως μετά μπορούμε ν' αυξήσουμε την οικονομική μας συνεργασία. Η Ελλάδα είναι περιφερειακός ηγέτης και θα μπορούσε να βοηθήσει το Κόσοβο να κερδίσει κι άλλες αναγνωρίσεις».
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου καταδίκασε και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απορρίπτοντας τη σύγκριση ή τον συσχετισμό όσων έγιναν στο Κόσοβο με αυτά που διαδραματίζονται στον πόλεμο της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας. «Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση μεταξύ της άνοιξης του '99 στο Κόσοβο και της άνοιξης του 2022 στην Ουκρανία», είπε και τόνισε ότι ο πόλεμος «θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και γι' αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς. Θα πρέπει να βοηθήσουμε στον απελευθερωτικό τους αγώνα. Θα έχουμε το τέλος του πολέμου, όταν κερδίσει η Ουκρανία. Δεν βλέπω κανέναν άλλον τρόπο για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος από την πλήρη επικράτηση της Ουκρανίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας