Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Photo via AP

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ελάχιστες ελπίδες εκεχειρίας

Με φόντο την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας -με νέο γύρο κυρώσεων, αλλά και τον ενεργειακό «πόλεμο» ανάμεσα σε Μόσχα και Ευρώπη- επαναλαμβάνονται σήμερα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Αυτή τη φορά μέσω διαδικτύου. Θεωρητικά με τις αντιπροσωπείες να πιάνουν το «νήμα» από εκεί που το άφησαν στις διά ζώσης διαπραγματεύσεις την περασμένη Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

Πλην όμως με μακρινή ακόμη στον ορίζοντα όχι μόνο μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά μέχρι και για κατάπαυση του πυρός, για την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες»…

Ως εκ τούτου θα πρέπει να κυλήσει «πολύ νερό στο αυλάκι» για να γίνει μια σύνοδος κορυφής των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας, την οποία ζητά συνεχώς πλέον το Κίεβο και έθεσε χθες ως «απώτερο στόχο» του ο -«επιτήδειος ουδέτερος» μεσολαβητής- Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση… τουλάχιστον μεταξύ υπουργών [Εξωτερικών] μέσα σε μία ή δυο εβδομάδες» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Είναι όμως αδύνατο», παραδέχτηκε, «να προβλέψω μια ημερομηνία».

Κατά τα λοιπά εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι δεν διακρίνει επί του εδάφους εφαρμογή των αποτελεσμάτων των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης. Εξήρε τον μεσολαβητικό ρόλο του Ρωσου-ισραηλινού (βαλλόμενου με κυρώσεις της Ε.Ε. και της Βρετανίας) ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Και -μπαίνοντας στο «ζουμί»- ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη στα μέσα Μαΐου, συνοδεία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Πέραν της επισημοποίησης της αποκατάστασης των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβίβ, ζητούμενο θα είναι η διερεύνηση σχεδίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που θα συνδράμει και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Τσαβούσογλου, η δημιουργία αυτού του εναλλακτικού συστήματος δεν θα είναι βραχυπρόθεσμα δυνατή…

Στο μεσοδιάστημα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συνέχιζε τις παρεμβάσεις του σε ξένα κοινοβούλια. Χθες ήταν η σειρά αυτών του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Αυστραλίας.

Για πολλοστή φορά ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα μεγαλύτερη στήριξη στο Κίεβο (στρατιωτική, αλλά και στην ενταξιακή προοπτική της στην Ε.Ε.) και ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, που -όπως υπογράμμισε- θα πρέπει να λογοδοτήσει.

«Αν δεν τιμωρηθεί η Ρωσία γι' αυτό που κάνει στην Ουκρανία, θα υπάρξουν και άλλα ανάλογα γεγονότα» προειδοποίησε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας (όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης). «Η τυραννία», τόνισε, «πρέπει πάντα να ηττάται και η ελευθερία να νικά».

Προσώρας οι ΗΠΑ επέβαλαν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, στοχεύοντας 21 οντότητες και 13 φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα. Η Βρετανία επίσης ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις κατά 14 Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων επιφανών προσώπων σε ΜΜΕ και υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Στον αντίποδα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει εφεξής την είσοδο στα εδάφη της στην ηγεσία της Ε.Ε., σε ορισμένους επιτρόπους και στους περισσότερους ευρωβουλευτές λόγω της «αντιρωσικής πολιτικής» τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Ανησυχία» και «λύπη» εξέφρασε παράλληλα η Μόσχα για τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον και της Βρετανίας ότι ο Ρώσος πρόεδρος παραπληροφορείται από τους συμβούλους τους για την εξέλιξη των μαχών στα μέτωπα της Ουκρανίας.

«Απλώς δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο, δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν, δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο που εργαζόμαστε» τόνισε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτή η πλήρης έλλειψη κατανόησης», πρόσθεσε, «οδηγεί σε τραγικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες».

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία το ανεξάρτητο ρωσικό ινστιτούτου Levada δημοσιοποίησε δημοσκόπηση, που δείχνει ότι το 83% των Ρώσων εγκρίνουν την πολιτική Πούτιν (+12% σε σχέση με τον Φεβρουάριο). Μόνο το 15% δήλωσε ότι την αποδοκιμάζει. Το 2% προτίμησε το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Το δε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε πιθανό δημοψήφισμα τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο στη Νότια Οσετία -αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας- με το ερώτημα της ένταξης στη Ρωσία. Οπως ήδη εξετάζει, δηλαδή, στην ανατολική Ουκρανία και η ηγεσία της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ελάχιστες ελπίδες εκεχειρίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας