Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Ερντογάν χαιρετίζει τις δύο αντιπροσωπείες | Turkish Presidency via AP

Καλή αρχή, αλλά το τέλος άδηλο

Μια θεωρητικά καλή αρχή, ουδόλως όμως το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδότησε ο χθεσινός -τέταρτος διά ζώσης- γύρος διαπραγματεύσεων... εξπρές των αντιπροσωπειών Μόσχας και Κιέβου, στην Κωνσταντινούπολη.

Και δη χωρίς κατάπαυση του πυρός -αν και οι Ρώσοι προχώρησαν σε μερική χαλάρωση της στρατιωτικής «τανάλιας» γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ «προκειμένου να τονωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη», όπως τόνισε ο (συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις) Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν.

Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μετέπειτα οι ΗΠΑ και η Βρετανία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές χαρακτήρισαν τον χθεσινό διάλογο (συμμετέχοντος του φερόμενου ως προσφάτως δηλητηριασμένου άτυπου διαμεσολαβητή Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς) «εποικοδομητικό». Τόσο, ώστε -στα λόγια τουλάχιστον- να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εν ευθέτω χρόνω συνόδου κορυφής των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα δε με την ουκρανική πλευρά, αυτής θα πρέπει να ακολουθήσει πολυμερούς διάσκεψης με τρίτες εγγυήτριες χώρες. Ομως αυτό, καταπώς φαίνεται, αργεί ακόμη. Παραπέμποντας προσώρας τα πλέον ακανθώδη ζητήματα και οποιοδήποτε προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας σε μια νέα, προπαρασκευαστική συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο εμπόλεμων μερών (την προοπτική της οποίας άφησε να πλανάται χθες ο επικεφαλής τής -de facto αναβαθμισμένης- τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου), οι δυο αντιπροσωπείες βρήκαν χθες σημεία σύγκλισης και απόκλισης.

Τώρα, κομίζουν τα συμπεράσματα στις εκατέρωθεν ηγεσίες για τα περαιτέρω, με τη ρωσική πλευρά να επιφυλάσσεται για τις αντιπροτάσεις. Κατά τα λοιπά, βάσει των όσων έγιναν χθες γνωστά, η Ουκρανία δεσμεύτηκε για «ουδέτερο» και αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς: ήτοι χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ (εξαιρουμένης όμως της Ε.Ε., άσχετα από το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη της θετικά σε αυτή την προοπτική) και χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων ή βάσεων στα εδάφη της. Ομως αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Με προαπαιτούμενο την κατάπαυση του πυρός, το Κίεβο αξιώνει εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία), τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Πολωνία και τον Καναδά. Και δη με σαφείς δεσμεύσεις. Με γνώμονα το Αρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, ζητά τη συγκρότηση ανάλογου μηχανισμού συλλογικής ασφάλειας, που θα ενεργοποιείται το πολύ κατόπιν τριήμερων διαβουλεύσεων, σε περίπτωση επίθεσης κατά του ουκρανικού εδάφους.

Ως προς την έκταση του τελευταίου, το Κίεβο προτείνει το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς να αξιολογηθεί χωριστά. Παραπέμπει τη διευθέτηση του θέματος της μεν Κριμαίας μέσω διαπραγματεύσεων σε βάθος 15ετίας με τη Μόσχα -μένοντας συνεπώς εκτός ενός ουκρανικού δημοψηφίσματος για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας- του δε Ντονμπάς σε μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

Oι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι (αριστερά) και Νταβίντ Αρακάμια
| Ukrainian Foreign Ministry Press Service via AP

Πάντως, η ουκρανική αντιπροσωπεία παραδέχτηκε ότι «δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας». Ο δε επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, έβαλε λίγο-πολύ πάγο σε «παζάρια» για την Κριμαία και «ορισμένες περιοχές» του Ντονμπάς, δείχνοντας πρακτικά στη στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη, γεωγραφικό συνδετικό «κρίκο» μεταξύ των δύο περιοχών.

Τούτων λεχθέντων, ο Μεντίνσκι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα στείλει τις αντιπροτάσεις της στις γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «είναι μακρύς ο δρόμος για την προετοιμασία μια συμφωνίας, με αμοιβαία αποδεκτούς όρους».

Kλίμα καχυποψίας

Ενθεν κακείθεν εν τω μεταξύ επικρατεί κλίμα καχυποψίας. Αυτό φάνηκε να ενισχύεται μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας και Ρωσίας, με επίκεντρο την πρωτοβουλία Μακρόν για την εκκένωση αμάχων από τη μαρτυρική Μαριούπολη και την αξίωση του Πούτιν «να καταθέσουν πρώτα τα όπλα τους» στην περιοχή «οι Ουκρανοί εθνικιστές».

Αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία» δήλωσαν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας. Στο μεσοδιάστημα, ως «καρφί στο μάτι» του Κρεμλίνου, το ΝΑΤΟ προσκάλεσε την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην επικείμενη υπουργική σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, στις 6-7 Απριλίου.

Ενώ η μία μετά την άλλη, ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν χθες σε ένα νέο μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Μάλιστα, στον απόηχο της δημοσιοποίησης από το Κίεβο λίστας 620 Ρώσων, που -όπως υποστήριξε- εμπλέκονται σε «εγκληματικές δραστηριότητες» στην Ευρώπη. Ετσι, μετά τα τρία κράτη της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, τη «σκυτάλη» πήραν χθες το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Τσεχία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ προανήγγειλε «αντίμετρα» ενάντια σε «όλα τα μη φιλικά μέτρα» κατά των διπλωματών του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ήδη απελάσει τέσσερις διπλωμάτες από τη Λιθουανία και τρεις από την Εσθονία και τη Λετονία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καλή αρχή, αλλά το τέλος άδηλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας