«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Μόνο μια φράση προς το τέλος της ημίωρης ομιλίας του Τζο Μπάιντεν το Σάββατο στην Πολωνία ήταν αρκετή για να τινάξει στον αέρα τη «μετριοπάθεια» που, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ, επεδίωκε η αμερικανική ηγεσία να χαρακτηρίζει την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση ενός μήνα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οση «μετριοπάθεια» μπορεί να εμπεριέχει μια επίσκεψη που συνοδεύτηκε από αποφάσεις για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και προτροπές για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που θα αποβεί καταστροφικό οικονομικά για την Ευρώπη.
Η εντύπωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητούσε δημόσια αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία -κάτι πολύ πιο σοβαρό από το γεγονός ότι αποκάλεσε τη Μαριούπολη... Μητρόπολη, το οποίο διόρθωσε αμέσως- προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, έντονη αντίδραση από πλευράς Μόσχας και άμεση αναδίπλωση από τον Λευκό Οίκο, αφού όμως πρώτα είχε προηγηθεί η απάντηση του Κρεμλίνου: «Αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει ο κύριος Μπάιντεν. Στη Ρωσία τον πρόεδρο τον εκλέγουν οι Ρώσοι».
«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, παρ' όλο που η φράση του Μπάιντεν ήταν εύκολα κατανοητή σε όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα.
Η προσπάθεια αναδίπλωσης και «αποκατάστασης» σε υψηλότατο επίπεδο συνεχίστηκε και χθες. «Οπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ' επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό», δήλωσε χθες από το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Τελεία και παύλα», δήλωσε στο CNN και η Τζουλιάν Σμιθ, η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η οποία απέδωσε το γλωσσικό ολίσθημα του προέδρου στην έντονη συναισθηματική φόρτιση που του προκάλεσε η συνάντηση με Ουκρανούς πρόσφυγες οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Πολωνία.
«Η υποχώρηση του Λευκού Οίκου από την έκκληση του προέδρου για αλλαγή καθεστώτος είναι απίθανο να ξεπλυθεί», δήλωσε ο παλαίμαχος Αμερικανός διπλωμάτης και πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Ρίτσαρντ Χάας, από τους πρώτους που επέκριναν με δριμύτητα τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν. «Εκαναν μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη», είχε γράψει σε προηγούμενη ανάρτησή του στο τουίτερ.
Κάποιοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις. Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι εκείνος στη θέση του Μπάιντεν θα απέφευγε να χρησιμοποιήσει τόσο σκληρή γλώσσα καθώς ο ίδιος εξακολουθεί να συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι λίγο πριν ξεστομίσει την επίμαχη φράση, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν «χασάπη», κορυφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους χαρακτηρισμούς των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, όπως «δολοφόνος δικτάτορας» και «εγκληματίας πολέμου». Στη δε Βρετανία, ο υπουργός Παιδείας Ναντί Ζαχάουι δήλωσε ότι «εναπόκειται στον ρωσικό λαό να αποφασίσει πώς θα κυβερνηθεί».
Γλωσσικό ολίσθημα ή όχι πάντως, δεν ήταν το πρώτο σε εκείνο το ταξίδι. «Θα το δείτε όταν πάτε εκεί - ορισμένοι έχετε πάει εκεί», είπε σχετικά με το δράμα των αμάχων στην Ουκρανία απευθυνόμενος σε τάγμα Αμερικανών αλεξιπτωτιστών στην Πολωνία. Και πάλι ο Λευκός Οίκος έτρεξε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής και οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους για μη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ επί ουκρανικού εδάφους.
Ο Μπάιντεν έχει διαπράξει διάφορα γλωσσικά ολισθήματα στο παρελθόν κι έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «μηχανή που φτιάχνει γκάφες». Είναι όμως πάντα έτσι; «Αν κάποιοι άλλοι ηγέτες ενεργούν ως διακριτικοί παίκτες του πόκερ κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους, ο Μπάιντεν αρκετές φορές δεν έχει καταφέρει να κρύψει τα πραγματικά του συναισθήματα και τις σκέψεις του όταν βρίσκεται μπροστά από ένα μικρόφωνο», έγραφε χθες η Washington Post, αφήνοντας κάποιες αιχμές σχετικά με το κατά πόσο τα ολισθήματα του Αμερικανού προέδρου στην Πολωνία ήταν όντως ολισθήματα.
Αλλά, ακόμα κι αν οι επίσημες διαψεύσεις είναι 100% αληθείς, η πραγματικότητα είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν με την ομιλία του, ανάμεσα σε διάφορες φιοριτούρες για δημοκρατία και αυταρχισμό και φως και σκοτάδι, προετοίμασε την ανθρωπότητα για μια μακρά περίοδο έντασης, ουσιαστικά για τον επόμενο Ψυχρό Πόλεμο.
Αυτές τις μέρες πάντως προέκυψε άλλο ένα θέμα με την οικογένεια Μπάιντεν και την Ουκρανία με την οποία συνδέεται με μια «βαριά ιστορία», όπως θυμόμαστε και από τη θητεία Τραμπ και τις πιέσεις του προς τον Ζελένσκι, μια ιστορία που οδήγησε στην παραπομπή του στο Κογκρέσο. Με το θέμα ασχολήθηκαν αρχικά η New York Post και κατόπιν η Daily Mail, σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, εξ ου και δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά.
Σύμφωνα λοιπόν με τη βρετανική Daily Mail, ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του Αμερικανού προέδρου ο οποίος είχε διατελέσει στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma, χρηματοδοτούσε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία τα οποία έκαναν πειράματα με θανατηφόρους ιούς. Μάλιστα, η εφημερίδα συνδέει τα συγκεκριμένα εργαστήρια με το περίφημο εργαστήρι της κινεζικής Γουχάν από όπου σύμφωνα με μία θεωρία φέρεται να διέρρευσε ο Covid-19.
Οπως αποκαλύπτεται από τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου, ο Χάντερ Μπάιντεν εξασφάλισε χρηματοδότηση εκατομμυρίων για τη Metabiota, εταιρεία που συνεργάζεται με το υπουργείο Αμυνας και ειδικεύεται στην έρευνα για θανατηφόρους ιούς. Σύστησε επίσης τη Metabiota στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, την Burisma, για ένα «επιστημονικό έργο» που περιλαμβάνει εργαστήρια υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, υπενθυμίζουμε, Αμερικανοί αξιωματούχοι «προειδοποίησαν» το Κογκρέσο ότι «οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο» αυτών των «βιολογικών ερευνητικών εγκαταστάσεων».
Οι παραπάνω ισχυρισμοί απορρίπτονται από τα δυτικά ΜΜΕ ως φιλορωσική προπαγάνδα. Μπορεί να μάθουμε κάποτε τι ακριβώς συμβαίνει, μπορεί και όχι. Προς το παρόν, θα μείνουμε με την απορία. Οπως και για το τι πραγματικά εννοούσε ο πατέρας Μπάιντεν στην Πολωνία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας