Η Μόσχα επιμένει σε μια συνοπτική ολοκληρωμένη συμφωνία, η επίτευξη της οποίας δεν θα είναι εφικτή εάν δεν ληφθούν υπόψη τα ζωτικής σημασίας ζητήματα που θέτει η Ρωσία, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
«Επιμένουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, στην οποία εκτός από το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, εκτός από τις εγγυήσεις για την ασφάλειά της, θα αναφέρει και μια σειρά θέσεων που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας- η αποστρατικοποίηση, η αποναζιστικοποίηση, ο ορισμός και η αναγνώριση της Κριμαίας και του Ντονμπάς, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων, χωρίς τα οποία η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας είναι απίθανη», δήλωσε.
Η Ρωσία, είπε ο Μεντίνσκι, βλέπει μια επιθυμία από την άλλη πλευρά να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις. «Δεν βιάζονται, πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους και με ειλικρίνεια λένε ότι είναι πολλά τα κέντρα αποφάσεων με τα οποία θα πρέπει να συντονίσουν τις αποφάσεις τους. [...] Δυστυχώς εξ όσων καταλαβαίνουμε και αυτοί δεν το κρύβουν- έχουν περιορισμούς στη λήψη ανεξάρτητων αποφάσεων. Επομένως, προς το παρόν η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι είπε ο Ερντογάν
Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, σε τέσσερα από τα έξι θέματα-κλειδιά.
Αυτά είναι τα εξής:
- Η υποχώρηση της Ουκρανίας στο θέμα της ένταξής στο ΝΑΤΟ
- Η αποδοχή Ζελένσκι να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία και η ρωσική
- Το θέμα του αφοπλισμού της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο φαίνεται έτοιμο να κάνει «κάποιες παραχωρήσεις»
- Η συλλογική ασφάλεια.
Ωστόσο, διαπίστωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας και της ρωσικής παρουσίας στο Ντονμπάς.
Ο Ερντογάν είπε ότι θα μιλήσει ξανά τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτές τις μέρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας