Εξαιρετικά δύσκολες έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής οι προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής διεξόδου στο αιματοκύλισμα που συνεχίζεται για έκτη ημέρα, μετά τη ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν αύριο, Τετάρτη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το μέρος της συνάντησης. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η ουκρανική πλευρά δύσκολα θα επιστρέψει αύριο στο τραπέζι, καθώς οι ρωσικές απαιτήσεις κρίνονται εξωπραγματικές.
Όχι τελεσίγραφα, όχι σε βομβαρδισμούς
Τέλος στους βομβαρδισμούς ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος από τη Ρωσία.
Παράλληλα, σε συνέντευξη που έδωσε σε ΜΜΕ, επανέλαβε το αίτημα προς το ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.
Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters και CNN: «Είναι αναγκαίο τουλάχιστον (η Ρωσία) να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα, περιλαμβανομένης της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο». Σχετικά με τη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο ανέφερε «πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο άμεσα. Συζητήσαμε και τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία».
«Οι σύμμαχοί μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Κίεβο αναλύει τις χθεσινές συνομιλίες και διαμορφώνει τη θέση του για τον επόμενο γύρο συνομιλιών.
Ο Νμίτρο Κουλέμπα υπογραμμίζει ότι η χώρα του δεν προτίθεται να δεχθεί τα οποιαδήποτε τελεσίγραφα από το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να γίνει, επειδή η Ουκρανία πιστεύει στη διπλωματία και είναι έτοιμη για τη διπλωματική επίλυση της στρατιωτικής διένεξης.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στις συνομιλίες, αν η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ανακοινώσει σ’ αυτές τα δικά της τελεσίγραφα. Οι συνομιλίες είναι συνομιλίες, και εμείς θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε λύσεις. Αλλά δεν θα εκπληρώσουμε τα ρωσικά τελεσίγραφα και τα καπρίτσια».
Αμετακίνητη στις θέσεις της η Ρωσία
Το πλαίσιο των απαιτήσεων της Μόσχας επανέλαβε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, ενημέρωσε «για τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι η προστασία του πληθυσμού του Ντονμπάς, η αναγνώριση από το Κίεβο του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Παράλληλα μίλησε πάλι για αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας και ουδετερότητά της».
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε νωρίτερα και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα:
- Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για τη Ρωσία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα.
- Εμφανίσθηκε έτοιμος για κοινή εργασία με τις ΗΠΑ «προκειμένου να εξασφαλιστεί η στρατηγική σταθερότητα».
- Ζήτησε από τη Δύση να μην στήνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
- Προειδοποίησε πως η Ουκρανία διαθέτει ακόμα Σοβιετική πυρηνική τεχνολογία και «δεν μπορούμε να αποτύχουμε να απαντήσουμε απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας