Αμεση βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, προκειμένου να συνεχίσει να αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, διαθέτει η Ε.Ε. Χωρίς να αποκαλύπτουν ακριβώς τι θα αποσταλεί προς υποστήριξη του Κιέβου, οι Ευρωπαίοι, χθες, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου, το οποίο θα μεταφέρει σε χρόνο μηδέν τις ανάγκες στα κράτη - μέλη, προκειμένου να αποστέλλεται η βοήθεια.
«Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει χρόνος για γραφειοκρατία», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το τέλος της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. Η στρατιωτική βοήθεια θα αποτελείται από τη χρηματοδότηση αγοράς φονικών όπλων, καθώς και καυσίμων και ιατρικών προμηθειών για τον ουκρανικό στρατό (πακέτο 450 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει μέσα στους εξοπλισμούς να συμπεριληφθούν και μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία να μπορούν να πιλοτάρουν Ουκρανοί. Ειδικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες έλεγε ότι μόνο μέλη του ανατολικού μπλοκ διαθέτουν τέτοιους τύπους αεροσκαφών. Μεταξύ των αιτημάτων που έχουν φτάσει στην Ε.Ε. είναι και η αξιοποίηση του δορυφορικού κέντρου στη Μαδρίτη για την παροχή πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Χθες, τέθηκαν σε εφαρμογή και οι συντριπτικές κυρώσεις των Βρυξελλών κατά της Μόσχας, με βασικότερες τον αποκλεισμό κάποιων ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα swift (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε δημοσιοποιηθεί η λίστα τους) και το «πάγωμα» των συναλλαγών και των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Από χθες, η Μόσχα δεν έχει πρόσβαση στα μισά αποθέματά της παγκοσμίως, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, για μια ακόμα φορά, συνέδεσε την κατάσταση στην εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρώπης με την ενεργειακή αυτονομία της. Επεσήμανε πως οι εξαρτήσεις της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας από τη Ρωσία θα έπρεπε να είχαν μειωθεί και παραδέχθηκε πως θα υπάρχουν αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων με πολιτικές προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει η Ε.Ε. να ετοιμαστεί για τις συνέπειες των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας πως οι Ουκρανοί ήδη αντιμετωπίζουν επιπτώσεις και υπενθυμίζοντας πως, αν η Ευρώπη δεν πληρώσει το κόστος της αντίστασης τώρα, θα πληρώσει μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον.
Ενέργεια
Το θέμα της Ενέργειας της Ε.Ε. απασχόλησε τους αρμόδιους υπουργούς στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε η Μόσχα να προχωρήσει σε αντίμετρα σχετικά με την ενέργεια» και τόνισε ότι «μια πλήρης διακοπή της διασύνδεσης φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ρωσία θα ήταν πρόκληση».
«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας δεν είναι μόνο μια στιγμή καμπής για την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και για το ενεργειακό μας σύστημα. Εκανε την ευπάθειά μας οδυνηρά ξεκάθαρη», είπε.
Πάντως, η ίδια πρόσθεσε ότι, αυτόν τον χειμώνα, η Ευρώπη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια, οπότε οι σχεδιασμοί αφορούν τον επόμενο χειμώνα, μέσω αύξησης της προμήθειας με υγροποιημένο αέριο. «Θα φτάσουμε στο τέλος του φετινού χειμώνα με ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η τελευταία πρόβλεψή μας για το απόθεμα τον Απρίλιο είναι 18%, σε σύγκριση με πάνω από 30% τα προηγούμενα χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουμε ήδη από τώρα να σχεδιάζουμε ένα επαρκές επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου, εν όψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης», τόνισε.
H E.E., επίσης, θα εκτιμήσει πώς θα μπορούσαν, συλλογικά, να εξασφαλιστούν αποθέματα ενέργειας στην Ευρώπη. «Τα κράτη - μέλη στις ομάδες συντονισμού κινδύνου θα πρέπει ήδη τώρα να αξιολογήσουν πώς θα διασφαλίσουν συλλογικά ένα ορισμένο επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή τους. Δεδομένου ότι δεν διαθέτουν όλα τα κράτη - μέλη αποθηκευτικές ικανότητες στο έδαφός τους, ο περιφερειακός συντονισμός θα είναι ζωτικής σημασίας», είπε η επίτροπος.
Στο τραπέζι των υπουργών κατατέθηκε και η πρόταση για ενεργειακή βοήθεια στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, προκειμένου να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία. Οι τεχνικές προκλήσεις είναι πολλές, αλλά η συμβολική απόφαση -όταν υπάρξει- δίνει το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες.
Ζελένσκι
Την ίδια ώρα, επίσημο αίτημα προς την Κομισιόν για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. κατέθεσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Τον... ασκό του Αιόλου άνοιξε η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, που σε συνέντευξή της στο Euronews, την Κυριακή, δήλωσε ότι «η Ουκρανία είναι μια χώρα που θεωρούμε “δική μας”, τη θέλουμε κοντά μας σε βάθος χρόνου». Ωστόσο, χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προσπάθησε να «μαζέψει» της δηλώσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η χώρα οφείλει να καταθέσει αίτημα και, μετά, οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες (και χρονοβόρες).
Ωστόσο, σε μια περίοδο που η Ε.Ε. νιώθει την ανασφάλεια επέκτασης του πολέμου στην πίσω αυλή της, ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας