Τις πρώτες δειλές ελπίδες για εκεχειρία γέννησε η είδηση για την πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ένα κρίσιμο ραντεβού που ύστερα από πραγματικό θρίλερ κλείστηκε για σήμερα το πρωί σε μη προσδιορισμένη τοποθεσία στη μεθόριο με τη Λευκορωσία.
Είχε προηγηθεί ένα πολυήμερο παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι –ο οποίος έχει πλέον αναδειχθεί σε υπερβατική φιγούρα πολεμιστή αντίστασης του καλού εναντίον του κακού από τα δυτικά ΜΜΕ– να αρνείται διαδοχικές προτάσεις μεσολάβησης από διάφορους ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι Λουκασένκο, Μπένετ και Ερντογάν, για να συμφωνήσει τελικά χτες το απόγευμα στην αποστολή αντιπροσωπείας στα λευκορωσικά σύνορα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται στα εδάφη της Λευκορωσίας θα είναι καθηλωμένα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Ολα δείχνουν όμως ότι αν οι διαβουλεύσεις αποτύχουν, ο Λουκασένκο προειδοποίησε πως η χώρα του θα κηρύξει και αυτή τον πόλεμο στην Ουκρανία, προφανώς για να κλείσει την «πίσω πόρτα» των συνόρων με την Πολωνία και να εμποδίσει την παράδοση στρατιωτικού υλικού από την Ευρώπη στα ουκρανικά στρατεύματα.
Ο... ισόβιος Λευκορώσος «πρόεδρος»-δικτάτορας είπε ακόμη ότι εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, τότε ο ίδιος θα ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταστήσει ξανά ρωσικά πυρηνικά όπλα στα εδάφη του.
Το πολυαναμενόμενο ρωσο-ουκρανικό ραντεβού κλείστηκε καθώς η κατάσταση επί του πεδίου για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχει γίνει κυριολεκτικά απελπιστική, με τις ρωσικές φάλαγγες τεθωρακισμένων να έχουν ουσιαστικά αποκόψει όλες τις μεγάλες πόλεις αλλά και όσες μονάδες του ουκρανικού στρατού εξακολουθούν να προβάλλουν οργανωμένη αντίσταση. Με τις αποβατικές επιχειρήσεις στον Νότο και την προέλαση των αρμάτων μάχης σε σημεία-κλειδιά γύρω από το Κίεβο και τη συμπρωτεύουσα Χάρκοβο, η οποία φαίνεται πως έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό καταληφθεί, το ρωσικό επιτελείο έχει στην πράξη τεμαχίσει την Ουκρανία σε τέσσερις «ζώνες», περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά της να αμυνθεί αποτελεσματικά απέναντι σε μια ούτως ή άλλως υπέρτερη δύναμη.
Αντίσταση
Μπορεί τα ξένα κανάλια να εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα «ηρωικής» αντίστασης, όμως η αλήθεια είναι πως η μόνη επιλογή που απομένει στους Ουκρανούς υπερασπιστές, ένστολους και μη, είναι ένα απελπισμένο αντάρτικο τύπου Στάλινγκραντ με οδομαχίες σε πόλεις γεμάτες από εγκλωβισμένους, πεινασμένους και διψασμένους αμάχους – μια μάχη που φυσικά δεν μπορεί να κερδηθεί. Οσο για τα φορτία σύγχρονων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων που αποστέλλονται πλέον από τη Δύση, αλλά και δεκάδων χιλιάδων αυτόματων τουφεκιών, δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι, αφού είναι πρακτικά αδύνατον να φτάσουν στα μέτωπα του πολέμου.
Σύμφωνα με ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, μια γέφυρα ανατινάχθηκε κοντά στην πόλη Μπούκα, δυτικά του Κιέβου, χωρίς να είναι σαφές αν βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα ή αν καταστράφηκε από την ουκρανική πλευρά. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο με μεγάλες δεξαμενές πετρελαίου να παραδοθεί στις φλόγες.
Οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης του Βασίλκιβ, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν για να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά. Ο Αντον Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο.
Να αναφέρουμε εδώ ότι χτες τη νύχτα δορυφορικές εικόνες από την ιδιωτική εταιρεία MAXAR έδειχναν μεγάλη ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων που κινούνται με κατεύθυνση το Κίεβο, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται, σύμφωνα με την MAXAR, για ένα ρωσικό κομβόι με μήκος πάνω από 5 χιλιόμετρα που περιλαμβάνει τανκς, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βυτιοφόρα με καύσιμα.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας και νυν δήμαρχος του Κιέβου, παραδέχτηκε χτες το βράδυ πως η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι «περικυκλωμένη» και επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση πολιτών δεν είναι δυνατή «επειδή έχουν αποκλειστεί όλοι οι δρόμοι». «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», είπε στο Associated Press, καθώς συνεχιζόταν η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ρεύμα, έχουμε νερό και θέρμανση στα σπίτια μας.
Αλλά η υποδομή έχει καταστραφεί για να παραδοθούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα». Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε τις κατηγορίες του περί «γενοκτονίας» του ουκρανικού λαού από τη Μόσχα, λέγοντας ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αδιακρίτως, χτυπώντας και μη στρατιωτικούς στόχους και πολίτες. «Επέλεξαν να στοχεύσουν ανθρώπους και οτιδήποτε κάνει τη ζωή πιο εύκολη: ηλεκτρισμό, νοσοκομεία, σπίτια», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Χάρη στην ως τώρα στρατηγική των επιτιθέμενων να πλήττουν κυρίως στρατιωτικούς στόχους και να μην προσπαθούν να καταλάβουν εξ εφόδου τα γεμάτα άμαχους πολίτες αστικά κέντρα, οι ανθρώπινες απώλειες είναι ακόμη συγκριτικά πολύ μικρές, δεδομένου ότι το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας έκανε λόγο χτες για «μόλις» 300 νεκρούς έπειτα από τέσσερις μέρες εχθροπραξιών.
Για πρώτη φορά βέβαια και το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας παραδέχτηκε χτες ότι και αρκετοί δικοί του στρατιώτες και αξιωματικοί –ανάμεσά τους και ένας Τσετσένος στρατηγός– έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στη διάρκεια της επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ’ αυτές που υπέστη η Ουκρανία, χωρίς να αναφέρει αριθμούς.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την αρχή της εισβολής οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει 1.067 ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων 23 διοικητικά και επικοινωνιακά κέντρα, τρεις σταθμούς ραντάρ, 31 αντιαεροπορικά συστήματα S-300, 48 θέσεις ραντάρ, 28 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 11 εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-drones, δύο πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων, αλλά και 223 τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Το Κίεβο από τη μεριά του υποστηρίζει πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.300 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν καταστραφεί 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα.
Ποια από αυτά τα τρομερά νούμερα ισχύουν; Κανείς δεν ξέρει – η ομίχλη του πολέμου εξακολουθεί να σκεπάζει τα πάντα και δεν υπάρχει καμιά πραγματικά ανεξάρτητη πηγή πληροφόρησης, καθώς οι περισσότεροι πολεμικοί ανταποκριτές είτε έχουν απομακρυνθεί εδώ και μέρες από τα σημεία των μαχών είτε δεν διαθέτουν τρόπους να κινηθούν προς τα μέτωπα. Η ομίχλη του πολέμου σκεπάζει τα πάντα και θα χρειαστούν μέρες για να ξεκαθαρίσει κάπως το ανθρώπινο κόστος της εισβολής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας