Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Βρετανία, περιμένοντας το πολυσυζητημένο πόρισμα της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για το σκάνδαλο «πάρτι-γκέιτ» με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Τζόνσον – πόρισμα από το οποίο εξαρτάται η παραμονή του στην πρωθυπουργία. Το τεταμένο πολιτικό σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο, με ανατροπές της τελευταίας στιγμής να αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα. Ενα μόνο παρέμενε ώς χθες σταθερό: η αλαζονική άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να παραιτηθεί, παρά τις αλλεπάλληλες ντροπιαστικές αποκαλύψεις και την κατακραυγή εναντίον του στους κυβερνώντες Τόρις, στον Τύπο και στην κοινή γνώμη.
Συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες για το πότε τελικά θα δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα, ενώ μυστήριο εξακολουθούσε να καλύπτει τα κρίσιμα συμπεράσματά του όσο και τις αιτίες χρονοτριβής της δημοσιοποίησής του, στον απόηχο της πολύκροτης ανακοίνωσης πως και η Μητροπολιτική Αστυνομία διερευνά πλέον αν ο Τζόνσον, μέλη του προσωπικού του γραφείου και αξιωματούχοι παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα συμμετέχοντας σε διάφορα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και άλλα κυβερνητικά κτίρια εν μέσω σκληρού λοκντάουν το 2020.
Το πόρισμα λέγεται μεν ότι έχει ολοκληρωθεί, πιστεύεται όμως ότι «δικηγόροι και αξιωματούχοι ανθρώπινου δυναμικού επιθεωρούν το περιεχόμενό του και αποφασίζουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί», έγραφε χθες η Guardian. «Αν υπάρχει κίνδυνος να προκαταλάβει την έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τότε είναι πιθανό τμήματα της έκθεσης της Γκρέι να πρέπει να σβηστούν ή να καθυστερήσουν να δημοσιοποιηθούν. Κάτι τέτοιο ωστόσο μάλλον θα προκαλούσε αιτιάσεις για συγκάλυψη. […] Συνδικάτα φαίνεται επίσης να πιέζουν να σβηστούν τα ονόματα χαμηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, προτού το έγγραφο δημοσιοποιηθεί».
Οπως είπε στην εφημερίδα πρώην σύμβουλος στην Ντάουνινγκ Στριτ, «η καλύτερη πρακτική είναι να συμφωνηθεί άτυπα πότε θα δοθεί» στη δημοσιότητα, αφού «είναι πάντα καλή ιδέα να γίνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Σαββατοκύριακο», ώστε να μειωθεί η προσοχή που θα δοθεί. Ο Τζόνσον ισχυρίζεται ότι το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί «εξ ολοκλήρου» και εκείνος θα απαντήσει ενώπιον της Βουλής το συντομότερο. Ακόμα κι αν δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα πάντως, οι βουλευτές δεν αναμένεται να έχουν άμεση δυνατότητα να το ελέγξουν εξονυχιστικά, αφού επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες τις Παρασκευές και συνήθως δεν γίνονται συνεδριάσεις του σώματος. Αν δημοσιοποιηθεί δε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο ανέμελος πρωθυπουργός παίρνει πολύτιμο τράτο να προετοιμαστεί, ώστε να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή από βδομάδα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης –με πρώτους τους Εργατικούς– αξιώνουν βέβαια διαφάνεια και πλήρη δημοσιοποίηση με... ονόματα και διευθύνσεις, όπως και επαρκή χρόνο να περάσουν το πόρισμα από κόσκινο προτού υποβάλουν κοινοβουλευτικά τις ερωτήσεις τους στον Τζόνσον. Καθώς κλιμακώνεται δε η έσωθεν επιχείρηση διάσωσής του, διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον άφηναν μεταξύ άλλων να επαπειλείται τεχνηέντως το σενάριο πρόωρων εκλογών για να νομιμοποιηθεί η ηγεσία του διαδόχου του, αν εκείνος αποπεμφθεί, και μάλιστα σε λάθος στιγμή, πάνω που η Ρωσία ετοιμάζεται –υποτίθεται– να εισβάλει στην Ουκρανία.
Επέμεναν επίσης ότι σκοπεύει να πάρει κεφάλια στην Ντάουνινγκ Στριτ και άλλα τμήματα-κλειδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, ώστε να μετακυλίσει τις δικές του ευθύνες και να επιδείξει πως τιμωρεί αυστηρά όσους δήθεν τον πήραν στον λαιμό τους, παρασύροντάς τον να παραβιάσει τους κανόνες που η ίδια η κυβέρνησή του θέσπισε. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι έχει παραπλανήσει τη Βουλή λέγοντας ψέματα για τα πάρτι, τότε όλοι συμφωνούν ότι θα είναι θέμα χρόνου να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 54 επιστολές βουλευτών των Τόρις που θα πυροδοτήσουν εσωκομματική ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Σημειωτέον πως αν απορριφθεί η πρόταση μομφής, δεν μπορεί να κατατεθεί νέα για δώδεκα μήνες – κοινώς ο Τζόνσον θα είναι ασφαλής για έναν χρόνο τουλάχιστον.
Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης πώς θα επηρεαστούν οι εξελίξεις κι οι συσχετισμοί από τις νέες αποκαλύψεις μέσω μέιλ του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ψέματα (και) για το αν εξουσιοδότησε την κατά προτεραιότητα απομάκρυνση κατοικίδιων ζώων –αντί ανθρώπων– πέρσι τον Αύγουστο στο Αφγανιστάν, στη διάρκεια της χαοτικής αερογέφυρας σωτηρίας όταν η Καμπούλ κατελήφθη από τους Ταλιμπάν. Πολλούς εσωκομματικούς πόντους του έδωσε πάντως η χθεσινή άρση όλων των (ήπιων έτσι κι αλλιώς) περιορισμών κατά της πανδημίας στην Αγγλία –ακόμα και της χρήσης μάσκας– στο όνομα της περιβόητης «ελευθερίας» και της «συμβίωσης» με τον νέο κορονοϊό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας