Στο τραπέζι των συνομιλιών κάθισαν για πρώτη φορά η Ευρώπη με το Αφγανιστάν από τότε που εγκαθιδρύθηκε το καθεστώς των Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο. Η τριήμερη συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών σε ένα ξενοδοχείο σε ορεινό σημείο λίγο έξω από την πόλη και θα περιλαμβάνει θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, αλλά και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται ειρηνευτικές διπλωματικές συναντήσεις σε νορβηγικό έδαφος, καθώς η Σκανδιναβική χώρα είναι γνωστή για τις ειρηνευτικές της επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Κολομβία, οι Φιλιππίνες, το Ισραήλ και άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Και σε αυτή την περίπτωση, η Νορβηγία μεσολαβεί μεταξύ του Αφγανιστάν και της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, οι οποίες συμμετέχουν στην τριήμερη συνάντηση.
Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν βάζουν ψηλά στην αντζέντα τους το ζήτημα των «παγωμένων» πόρων στα διεθνή ταμεία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τους οποίους δεν έχουν πρόσβαση έπειτα από κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Φαίνεται, πως οι Ταλιμπάν έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη αυτά τα χρήματα, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στο εσωτερικό της χώρας τους βρίσκεται εκτός ελέγχου όσο προχωράει ο χειμώνας.
«Ζητάμε από τη Δύση να ξεπαγώσει τους αφγανικούς πόρους και να μην τιμωρεί τους απλούς Αφγανούς στο όνομα της πολιτικής διαμάχης», σημείωσε ο διπλωμάτης των Ταλιμπάν, Σαφιουλά Αζάμ.
Από την άλλη, οι απεσταλμένοι της Δύσης συναντήθηκαν λίγο νωρίτερα με ακτιβίστριες από οργανώσεις υπέρ των γυναικείων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν για την κοινωνική κατάσταση του Αφγανιστάν, καθώς και για τα αιτήματά τους για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δυτικές χώρες αναμένεται να θέσουν ως βασική προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των συζητήσεων την αλλαγή πολιτικής των Ταλιμπάν σε ό,τι αφορά στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και των γυναικών, οι οποίες βιώνουν μία καθημερινή κόλαση.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού έχει αποκλειστεί από την πρόσβαση στην εργασία, ενώ έχει περιοριστεί δραματικά και το δικαίωμά τους στη μόρφωση, αφού τα κορίτσια επιτρέπεται να πηγαίνουν σχολείο μέχρι την έκτη τάξη του δημοτικού.
Μέχρι στιγμής, ο ΟΗΕ έχει διαθέσει κάποια βοήθεια στο Αφγανιστάν υπό τη μορφή χρηματοδότηση και πρώτων υλών για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών που πλήττονται από την πείνα, το κρύο και τη φτώχια. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ένα εκατομμύριο Αφγανά παιδιά είναι υποσιτισμένα, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού των 38 εκατομμυρίων ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας