Ο Βρετανός πρωθυπουργός προεδρεύει σήμερα σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και άλλους συμβούλους για να εξετάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει για τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούσαν αργά χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία, εδώ στο Λονδίνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία εντός της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση το συντομότερο δυνατό.
Κορυφαίος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι «είναι προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, η κατάσταση στην Ελλάδα να ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να υπογραφεί συμφωνία και να ανοίξουν οι τράπεζες όσο γίνεται πιο γρήγορα». Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, ο συνομιλητής μας «η παρατεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά επίσης στη βρετανική και παγκόσμια οικονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών χθες το πρωί στην εκπομπή του Αντριου Μαρ στο BBC. «Δεν νομίζω ότι κανένας πρέπει να αμφιβάλλει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οτι έχει αντίκτυπο στη δική μας και ότι μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι» τόνισε ο Τζορτζ Οσμπορν. Την ίδια στιγμή, για ακόμη μία φορά υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη για όλα. «Οτιδήποτε και αν επιλέξει η Ελλάδα, η Βρετανία είναι προετοιμασμένη. Εχουμε έτοιμα σχέδια για οποιοδήποτε αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει πιθανή κοινωνική αναστάτωση στην Ελλάδα, αν η χώρα βγει από το ευρώ, σε μια σειρά από διεθνή θέματα όπως η ασφάλεια στην περιοχή, το μεταναστευτικό κτλ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Αν και πρόκειται για πρώιμη ερώτηση, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια από τη Βρετανία και υποπτεύομαι και από αλλού στην Ευρώπη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
»Δεν είναι δικό τους λάθος, αλλά είναι λάθος κάποιων πολύ κακών κυβερνήσεων που είχαν στο παρελθόν. Φυσικά και θέλουμε την ευημερία της Ελλάδας και θέλουμε να πετύχει ως χώρα» υπογράμμισε ο κ. Οσμπορν. Τέλος τόνισε πως όλοι νιώθουν πολύ μεγάλη συμπάθεια για τους Ελληνες, αλλά όπως είπε, «όταν είσαι μέλος ενός κοινού νομίσματος υποχρεωτικά υπάρχουν κανόνες στους οποίους θα πρέπει να υπακούς. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που δεν γίναμε μέλος του κοινού νομίσματος», κατέληξε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.
Μόλις έγινε γνωστό το χθεσινό αποτέλεσμα, αναλυτής του Σίτι στο Λονδίνο που εργάζεται σε πολύ μεγάλη διεθνή τράπεζα είπε στην «Εφ.Συν.» ότι «από Δευτέρα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα απλά και μόνο γιατί η οικονομία της Ελλάδας είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Τώρα πια η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα για να βγει το πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει περισσότερα μέτρα με τη σειρά της».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας