Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Martin Meissner

Κορονοϊός, ο επικίνδυνος συγκάτοικος

Καλώς ή κακώς, η έλευση της ακόμα πιο μολυσματικής πλην λιγότερο φονικής, κατά τα φαινόμενα, παραλλαγής Ομικρον ανοίγει μοιραία τη δημόσια συζήτηση για την περιβόητη «νέα κανονικότητα» και τη «συμβίωση» με τον νέο κορονοϊό: μια πραγματιστική στρατηγική που -ανομολόγητα ή μη- εφαρμόζουν ντε φάκτο είτε εξετάζουν σοβαρά αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, επιδιώκοντας να εγκαταλείψουν οριστικά τα καθολικά λοκντάουν και δη τα κλεισίματα οικονομίας και κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός της (εμβολιασμένης σε σημαντικό βαθμό) Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, λειτουργώντας ενδεχομένως ως... λαγός εντός Ε.Ε., δήλωσε χθες ότι ίσως είναι ώρα να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης της Covid αφού, όπως τόνισε, η θνητότητα που προκαλεί έχει μειωθεί, παρότι οι πολυάριθμες μολύνσεις της ξεπερνούν οτιδήποτε έχουμε δει ώς τώρα, βάζοντας σε ταυτόχρονη καραντίνα υπερβολικά πολλούς ανθρώπους και δη εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς.

Εξ ου και πρότεινε να επιτηρείται πλέον διαφορετικά, όπως η γρίπη, και να αντιμετωπίζεται πρακτικά ως «ενδημική νόσος» αντί ως πανδημία. «Πιστεύω ότι έχουμε τις συνθήκες για να ανοίξουμε σταδιακά, με προφυλάξεις, τον διάλογο σε τεχνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αρχίσουμε να αξιολογούμε την εξέλιξη αυτής της νόσου με διαφορετικές παραμέτρους από τις τωρινές», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ της El País. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο Ισπανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Δάριας, έχει ήδη συζητήσει την πρόταση με κάποιους ομολόγους της στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Σάντσεθ μελετά (ήδη από το περσινό καλοκαίρι) εναλλακτικό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης με βάση τη μέθοδο που ακολουθεί για τη γρίπη, χωρίς δηλαδή να καταγράφεται κάθε ένα κρούσμα και χωρίς να υποβάλλονται απαραίτητα σε διαγνωστικό τεστ όλοι όσοι εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα, συνεχίζοντας ωστόσο να λαμβάνουν τη δέουσα περίθαλψη και αγωγή εφόσον τη χρειάζονται.

«Μια ομάδα επαγγελματιών της υγείας από πρωτοβάθμια κέντρα φροντίδας και νοσοκομεία θα συσταθεί για να παρακολουθεί την κατάσταση. Ο στόχος θα είναι να δημιουργηθεί ένα στατιστικά σημαντικό δείγμα με πληροφορίες που συγκεντρώνονται από όλη τη χώρα, όπως γίνεται με τις δημοσκοπήσεις», έγραφε η ηλεκτρονική σελίδα της El País. «Αυτό θα βοηθήσει να διαπιστωθεί το πως η νόσος εξαπλώνεται -και στις ήπιες και στις βαριές μορφές της- μέσω της αναγωγής μάλλον, παρά της επίπονης καταμέτρησης κρουσμάτων».

Η μετάβαση δεν αναμένεται πριν από το τέλος του κύματος της Ομικρον, διευκρίνιζε το ρεπορτάζ, παραθέτοντας και χαρακτηριστική πρωθυπουργική δήλωση της περασμένης Παρασκευής, όταν η χώρα κατέγραψε θηριώδη αριθμό 242.440 νέων κρουσμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ασυμπτωματικά, σύμφωνα με τον Σάντσεθ. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του [με τον κορονοϊό]», ξεκαθάρισε, «όπως κάνουμε με πολλούς άλλους ιούς».

Κι ενώ ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως η Ομικρον μπορεί πράγματι να οδηγήσει στην αρχή του τέλους της πανδημίας, άλλοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, διαβλέποντας και -πολιτικούς παρά υγειονομικούς- ευσεβείς πόθους πίσω από κάποιες τέτοιες εκτιμήσεις.

«Οσο περισσότερο η Ομικρον διασπείρεται», ειδικά μεταξύ των ανεμβολίαστων, «όσο περισσότερο μεταδίδεται κι όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να ξεπετάξει μια νέα παραλλαγή», προειδοποιούσε τις προάλλες μέσω του AFP η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος στο περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Ποιος μπορεί να πει τι ενδέχεται να ξεπετάξει η επόμενη παραλλαγή;»…

«Κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου είναι πιθανό να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με την Covid και πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και σε ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες καταλαγιάζει», έλεγε χθες στο Sky News ο υπουργός Στέγασης της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, παραδεχόμενος ωστόσο πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί... Θα υπάρξουν κάποιες δύσκολες βδομάδες μπροστά μας». Μιλώντας και στο BBC, ο Γκόουβ υπερασπίστηκε τον ανέμελο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ισχυριζόμενος ότι «δικαιώθηκε» η απόφασή του να μην επιβάλει σκληρότερους περιορισμούς κατά της Ομικρον, αλλά να ποντάρει στον εμβολιασμό και την ατομική ευθύνη. Η Βρετανία έγινε πάντως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε επίσημα τους 150.000 νεκρούς από Covid, με την κυβέρνηση Τζόνσον να είναι η πρώτη που καταγγέλθηκε ότι τζόγαρε με την ιδέα επιβολής ανοσίας της αγέλης στον πληθυσμό εξαιτίας της άρνησής της να λάβει έγκαιρα μέτρα (και) στην αρχή της πανδημίας.

«Ελπίζω ότι θα γίνουμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες που θα επιδείξουν στον κόσμο πώς μεταβαίνεις από πανδημία σε ενδημία και πώς κατόπιν την αντιμετωπίζεις για όσο χρόνο παραμείνει μαζί μας, είτε είναι πέντε, έξι, εφτά, δέκα χρόνια», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Νάντιμ Ζαχάουι, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τις σκέψεις -αν όχι προθέσεις- της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει κι αυτή την περίοδο καραντίνας σε πέντε μέρες (από εφτά) για τους φορείς του κορονοϊού, αν υπάρξει τέτοια επιστημονική εισήγηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη μολύνσεων και συνακόλουθων ελλείψεων στις τάξεις του εργατικού δυναμικού της χώρας, ιδίως των νοσοκομείων. Ο δε υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, ανακοίνωσε τη σύναψη τρίμηνης συμφωνίας με δέκα ιδιωτικούς νοσοκομειακούς ομίλους που θα συνδράμουν το NHS Αγγλίας, αν η Ομικρον κάνει αβίωτη την κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω και της αύξησης στις εισαγωγές ασθενών.

Σε χαλάρωση των κανόνων καραντίνας προχωρούν τώρα κι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, πασχίζοντας να κρατήσουν ανοιχτά νοσοκομεία, σχολεία και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Ορισμένα κράτη βέβαια το παρακάνουν σε ριψοκίνδυνο βαθμό. Σύμφωνα με το Reuters, η Τσεχία ανήγγειλε χθες ότι γιατροί και εκπαιδευτικοί -μεταξύ άλλων- θα συνεχίσουν να δουλεύουν, ακόμα κι αν είναι θετικοί στον ιό. Στη δε Ισπανία επιτρέπεται ήδη η επιστροφή στην εργασία ακόμα και χωρίς διαγνωστικό έλεγχο, με το υπουργείο Υγείας να έχει θέσει όριο στο ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα τεστ PCR, ώστε να καθορίζεται ποιος δεν θεωρείται μεταδοτικός και να γυρίζει στη δουλειά του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κορονοϊός, ο επικίνδυνος συγκάτοικος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας