Με ορατό το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και μετά την πρώτη συνάντηση προσέρχονται στην Γενεύη Μόσχα και Ουάσινγκτον με την κρίση στην Ουκρανία να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Οι διαβουλεύσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος Ρωσίας – ΝΑΤΟ, ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν ξεκάθαρες απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές.
Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις υπό αμερικανική πίεση σχετικά με τα αιτήματά της για την Ουκρανία και τις εγγυήσεις περί ασφάλειας που ζητά από τις δυτικές χώρες, προειδοποιώντας ότι οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν από την αρχή.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria Novosti ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε «δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, είναι ένα πιθανό σενάριο (η αποτυχία των διαπραγματεύσεων) και οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις».
«Φυσικά δεν θα προβούμε σε υποχωρήσεις κάτω από πιέσεις και συνεχείς απειλές που κάνουν οι Δυτικοί συνομιλητές μας» πρόσθεσε, ενώ συνέκρινε την σημερινή συνθήκη με των πυραύλων στην Κούβα το 1962.
Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται για νέα εισβολή, οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρωσία απορρίπτει τις αιτιάσεις και κάνει λόγο για απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά από το ΝΑΤΟ και τις ουκρανικές βλέψεις για ένταξη στη Συμμαχία.
Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, θα διεξαχθούν στη σκιά της κρίσης του Καζακστάν, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη έστειλε στρατεύματα για να βοηθήσει το καθεστώς στην βίαιη καταστολή τη εξέγερσης της τελευταίας εβδομάδας.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν.
«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Υπάρχει μια οδός διαλόγου και διπλωματίας για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διενέξεις και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση. Η άλλη οδός είναι αυτή της αντιπαράθεσης και των μαζικών συνεπειών για τη Ρωσία, αν ανανεώσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε στο σημείο να δούμε ποια οδό είναι έτοιμος να πάρει ο πρόεδρος Πούτιν», δήλωσε ακόμη ο Μπλίνκεν προς το CNN. Οποιαδήποτε κίνηση για την επίλυση των ζητημάτων, τόνισε, θα πρέπει να γίνει σε αμοιβαία βάση.
Οι κόκκινες γραμμές
Τον περασμένο μήνα, στον απόηχο της επικοινωνίας Πούτιν – Μπάιντεν, η Μόσχα παρουσίασε μια σειρά από αιτήματα, ανάμεσά τους και ο περιορισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της δραστηριότητά της σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Η απάντηση των ΗΠΑ και της Συμμαχίας ήταν ότι αρκετές από τις προτάσεις αυτές δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωνε το Σάββατο πως οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να συζητήσουν περιορισμούς στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, όμως σημείωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει την πιθανότητα να μειώσουν και οι δύο πλευρές τις στρατιωτικές ασκήσεις και την ανάπτυξη πυραύλων στην ευρύτερη περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας