«Πολίτης σημαίνει καθήκοντα και δικαιώματα. Πρώτα έρχονται τα καθήκοντα». Αυτό είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωσή του ότι θέλει «να τσαντίσει τους ανεμβολίαστους». Δίπλα του ο Μακρόν είχε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη της γαλλικής προεδρίας στο τιμόνι της Ε.Ε.
«Η ελευθερία όσων λένε δεν θέλω να εμβολιαστώ σταματά εκεί που η ζωή των άλλων μπαίνει σε κίνδυνο», τόνισε. «Και όσοι δεν εμβολιάζονται, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων, αλλά και περιορίζουν την ελευθερία τους. Και αυτό είναι καθήκον μου να μην το αφήσω να συμβεί», δήλωσε. «Αποτελεί ευθύνη μου να σημάνω λίγο συναγερμό, αυτό έκανα αυτήν την εβδομάδα, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα», κατέληξε.
«Είναι μια συζήτηση για την ελευθερία που πρέπει να κάνουμε», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Και για μένα ελευθερία είναι να προστατεύω τους άλλους. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι εργαλείο για την προστασία των εμβολιασμένων... Αυτή η συζήτηση για την υπευθυνότητα και την ελευθερία είναι πολύ σημαντική στην κοινωνία μας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία οι δύο πρόεδροι τόνισαν τον ρόλο της Ε.Ε. στην εξεύρεση λύσεων. «Δεν υπάρχει λύση χωρίς την Ε.Ε.» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα βήματα που έχει ήδη λάβει η Ε.Ε. για να βοηθήσει τη γειτονικής της χώρα, ενώ ο κ. Μακρόν σημείωσε πως η συνεννόηση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε σχέση με τις ενέργειες της Ρωσίας είναι εξαιρετική, και πρόσθεσε πως συζήτησε εκτενώς με τον πρόεδρο Μπάιντεν πριν από τις συζητήσεις του δεύτερου με τον πρόεδρο Πούτιν.
Η Ε.Ε., τόνισε ο κ. Μακρόν, πρέπει να έχει διάλογο με τη Ρωσία, καθώς «διάλογος δεν σημαίνει και υποχώρηση».
Οι δύο πρόεδροι ρωτήθηκαν και για το Καζακστάν. «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο Καζακστάν. Τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να προφυλαχθούν και η Ε.Ε. θα κάνει το καθήκον της», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Συμφωνώντας ο πρόεδρος Μακρόν, έκανε έκκληση για τερματισμό της βίας.
Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την «πολύ στενή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Αυτή η φιλία, όπως και όλες οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενδυναμώνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν μειώνουν καμία άλλη σχέση π.χ. με τη Γερμανία», τόνισε ο Μακρόν. «Και φυσικά δεν θα αφορά μόνο τον οικονομικό τομέα, αλλά και άλλους».
Οι δύο πρόεδροι ανέφεραν επίσης τους κλιματικούς στόχους, την προσπάθεια εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, την αμυντική συνεργασία και την καλύτερη διαχείριση του χώρου του Σένγκεν.
Και μηνύματα για Ουκρανία και Καζακστάν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμειναν σήμερα ότι είναι ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Όποια κι αν είναι η λύση, πρέπει να περάσει από την Ευρώπη (...) Δεν θα υπάρξει λύση παρά μόνο με την Ευρώπη», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και στα διακυβεύματα της περιφερειακής ασφάλειας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
«Όλη η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής επιβάλλει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούν να προτείνουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα, να δράσουν και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι μαζί με το σύνολο των ενδιαφερόμενων πλευρών», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Θα προτείνουμε μαζί το όραμά μας για μια αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
Ο ίδιος δήλωσε πως πρότεινε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πραγματοποιηθεί μια νέα σύνοδος με την Ουκρανία, με το σχήμα της Νορμανδίας, «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».
Η Ρωσία απορρίπτει εδώ και μήνες αυτό το σχήμα με τέσσερα μέρη (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) και προτιμά να συζητεί απ' ευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ενισχύει το στάτους της ως διεθνούς δύναμης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για τις απ' ευθείας ανταλλαγές ανάμεσα στους ομολόγους του Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν -«πιστεύω ότι είναι κάτι καλό», δήλωσε- και για τον «υποδειγματικό συντονισμό» μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών στο θέμα αυτό.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει διάλογο με τη Ρωσία», επέμεινε επίσης, αναφερόμενος σε ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών.
«Το να κάνεις διάλογο δεν σημαίνει να κάνεις υποχωρήσεις, σημαίνει κατ' αρχάς να μπορείς να επισημαίνεις τις ασυμφωνίες μας, αλλά και να προσπαθείς να οικοδομήσεις το μέλλον», δήλωσε ζητώντας να διεξαχθεί ένας «διάλογος ειλικρινής, απαιτητικός, συντονισμένος» και διευκρινίζοντας πως θα συζητήσει ο ίδιος και πάλι «μέσα στις προσεχείς ημέρες» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησαν επίσης «να μπει ένα τέλος στη βία» και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στο Καζακστάν, όπου μαίνονται ταραχές και ο πρόεδρος της χώρας αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.
«Απευθύνω έκκληση για να μπει ένα τέλος στη βία και για αυτοσυγκράτηση», τα «δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να είναι εγγυημένα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν δίπλα στον Μακρόν, ο οποίος προσυπέγραψε τις δηλώσεις της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας