Βαρύ είναι το κλίμα μέσα στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στις αρχές του 2022, καθώς η ουκρανική κρίση στοιχειώνει τις σχέσεις Μόσχας και Δύσης. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Γερμανία συνεχίζουν να διατυπώνουν «ανησυχίες και φόβους» για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της επισημαίνει ότι αυτή είναι που πρέπει να ανησυχεί για την επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.
Την έναρξη των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-ΗΠΑ μέσα στον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε στο δίκτυο Russia Today (RT) ότι «έχει συμφωνηθεί ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος διμερών επαφών μεταξύ των δικών μας και των Αμερικανών διαπραγματευτών, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί, και είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές».
Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, υπήρξε σειρά συνομιλιών στο επίπεδο των συμβούλων των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ (Γιούρι Ουσακόφ και Τζέικ Σάλιβαν) και μετά την τελευταία επαφή στην ουσία συμφωνήθηκαν οι οργανωτικές λεπτομέρειες της περαιτέρω συνεργασίας. Όπως επισήμανε, παρά την πρόοδο που υπήρξε στον διάλογο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών για τα θέματα ασφαλείας, θα απαιτηθεί να γίνει πολύ δουλειά πάνω στο περιεχόμενο των συμφωνιών που έχει προτείνει η Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
«Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν μια ολόκληρη σειρά ανησυχιών, που διατυπώνονται στα δικά μας κείμενα, μια ολόκληρη σειρά ανησυχιών δεν είναι αποδεκτές και τρίτον ότι και οι ίδιοι έχουν επίσης τις δικές τους ανησυχίες. Είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε, αλλά προς το παρόν δεν μας τις έχουν παρουσιάσει. Έτσι λοιπόν, αν και υπάρχει κατανόηση ως προς την οργανωτική πλευρά του ζητήματος, ως προς το περιεχόμενο απομένει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά», είπε.
Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία δεν έχει περιθώρια υποχώρησης στην αντιπαράθεσή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως απαράδεκτη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία και ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι θα αναγκαστεί σε μια σκληρή απάντηση, εκτός εάν η Δύση εγκαταλείψει την «επιθετική της γραμμή». Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για το ότι ορισμένα επιθετικά οπλικά συστήματα δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.
ΗΠΑ: «Κλιμάκωση»
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, την ώρα που δηλώνουν ότι ελπίζουν να συνεχιστεί ο διπλωματικός διάλογος, επιμένουν να κατηγορούν τη Ρωσία ότι συνεχίζει την κλιμάκωση στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, «υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας και διπλωματικής επαφής που είναι ανοιχτή και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, ελπίζουμε να συνεχιστεί».
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν εγκατέλειψε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της» στα σύνορα και πως η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση. Εξήγησε ότι αυτή η διαπίστωση έγινε από την Γερμανία, η οποία έκανε λόγο για νέες «κινήσεις στρατιωτικών μονάδων» από τη ρωσική πλευρά.
«Κάθε νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας θα είχε συνέπειες και σημαντικό κόστος» για τη Ρωσία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απειλήσει με κυρώσεις «άνευ προηγουμένου» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Προτρέπουμε σθεναρά τη Ρωσία να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση, αποσύροντας τους στρατιώτες από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ο στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση μέσω της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δεσμευτούν στη διπλωματική οδό μέσω πολλών διαύλων», πρόσθεσε.
Κινητικότητα για το θέμα επικρατεί και στην Ευρώπη, καθώς ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Θέμα τους η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ο Άντονι Μπλίνκεν επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Τόνισαν δε την ανάγκη να αποκλιμακώσει η Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ, και πως οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις ασφαλείας που ζητάει η Μόσχα, Μπορέλ και Μπλίνκεν υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των ΗΠΑ και ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Συμφώνησαν επίσης ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και η Γερμανία, με την υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, να ζητά να σταματήσει η κλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. Εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν περί «σκληρής απάντησης» και περί ετοιμότητας για «στρατιωτική δράση».
Η Αναλένα Μπέρμποκ επισήμανε ότι ο διάλογος είναι ο ουσιαστική ανάγκη για να αντιμετωπιστεί μια σοβαρότερη κρίση. «Πρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε, με την παρουσία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε «να υπάρξει αποκλιμάκωση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας