Σχεδόν 300 ανθρώπους διέσωσαν δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο, που μετά από αρκετές μέρες εν πλω δεν έχουν βρει ακόμα λιμάνι να τους επιτρέψει να τους αποβιβάσουν.
Πάνω στο Sea-Eye 4 βρίσκονται 223 πρόσφυγες και μετανάστες από τέσσερις επιχειρήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανάμεσά τους επτά έγκυες και οκτώ παιδιά. Αρκετοί είναι τραυματίες, ανάμεσά τους ένα αγοράκι 5 ετών, που μετά από τρεις μέρες σε μικρό πλεούμενο περπατάει με δυσκολία λόγω σοβαρών πόνων.
Σύμφωνα με τη Mission Lifeline, που έχει έδρα τη Δρέσδη, στο δικό της σκάφος, το Rise Above, επιβαίνουν 66 άνθρωποι που διέσωσε.
Τα δύο διασωστικά έπλεαν κοντά στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες ημέρες. Όμως, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, κινήθηκαν προς τη Σικελία, με την ελπίδα να βρουν πιο ήρεμα νερά, σύμφωνα με τη Sea-Eye.
Σύμφωνα με το Εuractiv, οι αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του Sea-Eye, που διασώθηκαν στη δική τους περιοχή έρευνας και διάσωσης, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα του σκάφους της ΜΚΟ. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι αρχές διαμήνυσαν πως «η Μάλτα δεν είναι σε θέση να σας προσφέρει ένα μέρος ασφάλειας» υποστηρίζοντας ότι το πλοίο πρέπει να κατευθυνθεί σε λιμάνι της Τυνησίας.
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή χώρα συντονίζεται με τη λιβυκή ακτοφυλακή για την επιστροφή ανθρώπων στην αφρικανική χώρα, όπου οδηγούνται σε κέντρα κράτησης, παρά το γεγονός ότι πως οι μαρτυρίες όσων επέστρεψαν αναφέρουν βασανιστήρια, βιασμούς, εκβιασμούς, ακόμα και θανάτους.
Οργανώσεις, που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, επικρίνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα πιο έντονα και τις αρχές της Μάλτας: αν και πολλοί μετανάστες εντοπίζονται στη ζώνη αυτής της χώρας μέλους της ΕΕ, η Βαλέτα δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για βοήθεια.
Μέχρι χθες οι ιταλικές ακτές είχαν πάνω από 63.700 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από το 2014 μέχρι σήμερα, σχεδόν 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας