Oι ελπίδες είναι μετρημένες και ο πήχης χαμηλά. Επειτα από παύση πέντε μηνών και με φόντο μια Βιέννη άδεια –λόγω του νέου αυστριακού λοκντάουν–, οι διεθνείς αντιπροσωπείες στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συναντήθηκαν εκ νέου χθες στο ξενοδοχείο Παλέ Κόμπουργκ: εκεί όπου είχε υπογραφεί το 2015 η διεθνής, πλην μετέπειτα… ατυχήσασα, συμφωνία JCPOA.
Θεωρητικά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι από τη μια οι εναπομείνασες διεθνείς δυνάμεις στη συμφωνία, ήτοι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία, και από την άλλη η Τεχεράνη, εν προκειμένω με αναβαθμισμένη –λόγω της παρουσίας του υφυπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαγερί– αντιπροσωπεία, κατ’ επιλογήν του νέου, σκληροπυρηνικού προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.
Και κάπου στη μέση, αλλά επισήμως εκτός αιθούσης, παραμένουν οι –άμεσα εμπλεκόμενες στην κρίση– ΗΠΑ, που μετέχουν στις συνομιλίες διά της… τεθλασμένης, με ενδιάμεσες συνομιλίες, μιας και δεν έχουν ακόμη αναιρέσει επισήμως την απόσυρσή τους από την JCPOA, μετά τη σχετική απόφαση του 2018 από τον τότε πρόεδρο Τραμπ.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν έκτοτε σε βάρος του Ιράν, οδηγώντας σε ένα σπιράλ εξελίξεων και, επί της ουσίας, στην κατάρρευση της JCPOA, η οποία επιδιώκεται τώρα εναγωνίως να... νεκραναστηθεί. Παρά τα θετικά δείγματα από τον προηγούμενο γύρο διαβουλεύσεων, τον περασμένο Ιούνιο, τα δεδομένα έχουν ωστόσο αλλάξει.
Εχοντας υπερβεί από τις αρχές του χρόνου πολλές «κόκκινες γραμμές» ως απάντηση στην παρελκυστική στάση της Δύσης –αυξάνοντας το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου στο 60% και περιορίζοντας την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του διεθνών επιθεωρητών της ΙΑΕΑ–, το Ιράν εμφανίζεται τώρα με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.
Αξιώνει από τις ΗΠΑ να άρουν όλες τις κυρώσεις και να δεσμευτούν ότι κανείς Αμερικανός πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει ξανά στο μέλλον τη συμφωνία, προκειμένου η Τεχεράνη να κάνει τις δικές της υποχωρήσεις και να βρεθεί ένα κοινό σημείο επανεκκίνησης της JCPOA.
Παραμένει άγνωστο εάν αυτή τη θέση στηρίζουν ενεργά η Ρωσία και η Κίνα, που είχαν προπαρασκευαστικές συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους, την Κυριακή. Οι δυτικές δυνάμεις, από την άλλη, επιμένουν ότι ο νέος γύρος συνομιλιών θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που έκλεισε ο προηγούμενος, τον Ιούνιο, πριν από τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν.
Δηλώνουν, δε, καχύποπτες ως προς τις πραγματικές προθέσεις της νέας ιρανικής ηγεσίας. Ενα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, αναφέρουν αναλυτές και δυτικά δημοσιεύματα, είναι εάν η Τεχεράνη προσπαθεί να εξαγοράσει χρόνο για περαιτέρω εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματός της. Η ίδια επιμένει ότι η ανάπτυξή του είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Για την κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για «στραβοπατήματα», μετά το φιάσκο του Αφγανιστάν κι εν όψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, σε έναν χρόνο, για τις οποίες οι οιωνοί είναι ήδη κακοί για τους Δημοκρατικούς.
Προς το παρόν, ως μια αβάντα χρόνου στις διαπραγματεύσεις, αποφεύχθηκε κάθε επικριτική ανακοίνωση για το Ιράν μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΙΑΕΑ, την προηγούμενη Παρασκευή. Εάν ωστόσο διαπιστωθεί ότι οι Ιρανοί ήρθαν στη Βιέννη «σέρνοντας τα πόδια» τους, προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, τότε οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να «απαντήσουν με τρόπο που δεν είναι της προτίμησής μας».
Μία από τις επιλογές είναι η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της IAEA, τον Δεκέμβριο. Μία δεύτερη επαναδιατυπώθηκε μέσω… αντιπροσώπων.
Την παραμονή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στη Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και του Ισραήλ –που είχαν χθες συνάντηση στο Λονδίνο– συνυπέγραψαν άρθρο στην Daily Telegraph τονίζοντας ότι οι χώρες τους θα εργαστούν από κοινού «νύχτα και μέρα για να μη γίνει ποτέ το ιρανικό καθεστώς πυρηνική δύναμη». «Οι δείκτες του ρολογιού», συμπλήρωσαν κινδυνολογικά, «χτυπούν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας