Ενόσω χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ρισκάρουν τη ζωή τους στους «υγρούς τάφους» της Μεσογείου και της Μάγχης ή στα αφιλόξενα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, σε μια χωρίς ελπίδα προσπάθεια να γλιτώσουν από πολέμους, πολιτικές διώξεις, τη φτώχεια ή τις ορατές πια συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στο Καλέ των βόρειων γαλλικών ακτών έγινε χθες μίνι διυπουργική σύνοδος χωρών της βορειοδυτικής Ευρώπης, με τους συμμετέχοντες να εστιάζουν στο «δέντρο» κι όχι στο «δάσος».
Τέσσερις ημέρες μετά την πλέον πολύνεκρη τραγωδία, με τους 27 νεκρούς –κυρίως Κούρδους από το Ιράκ και το Ιράν–, στο Στενό της Μάγχης κι έχοντας ως φόντο τον διχασμό της Ε.Ε. στη διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, και αξιωματούχων της Europol και της Frontex εξέτασαν τον καλύτερο συντονισμό για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών, ρίχνοντας το βάρος στον ευρωπαϊκό Βορρά.
Μεγάλη απούσα –κατόπιν ακύρωσης της συμμετοχής της από την «οικοδέσποινα» Γαλλία– ήταν η Βρετανία, στο πλαίσιο ενός «παιχνιδιού» ευθυνών μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ και του Μεγάρου των Ηλυσίων, στη «σκιά» του Brexit και των αμφίρροπων γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022. Τα μηνύματα παρέμειναν ένθεν κακείθεν θολά μετά το πέρας της συνάντησης.
Αποφασίστηκε η διάθεση ενός αεροσκάφους της Frontex για την επόπτευση των ακτών Γαλλίας, Βελγίου και Ολλανδίας από την 1η Δεκεμβρίου, για την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή, που αυξάνονται, λόγω και των όλο και πιο σκληροπυρηνικών μεταναστευτικών πολιτικών της ίδιας της Ευρώπης.
Κατά τα λοιπά, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας για το θέμα με τη Βρετανία, η οποία δηλώνει μεν ανοιχτή σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, ωστόσο επιμένει στο αίτημά της το Παρίσι να πάρει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα εδάφη της αποπλέοντας από τις γαλλικές ακτές. Θέλουμε να «συνεργαστούμε» με τους «Βρετανούς φίλους μας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΣ, Ζεράλντ Νταρμανέν.
Ομως, το Παρίσι δεν θα δεχτεί να τεθεί υπό ομηρία από την εσωτερική πολιτική του Λονδίνου, πρόσθεσε. Πετώντας, δε, με τη σειρά του το μπαλάκι της ευθύνης, κάλεσε την Ντάουνινγκ Στριτ να αναλάβει τις ευθύνες της και να γίνει «λιγότερο οικονομικά ελκυστική για μετανάστες»: μια νέα αιχμή για τη «μαύρη» αγορά εργασίας, στην οποία αποτελεί κοινό μυστικό ότι βασίζεται η χώρα για να καλύψει τα κενά μετά το Brexit.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι αντί για περισσότερη αστυνόμευση απαιτούνται πιο ανθρώπινες, συντονισμένες πολιτικές ασύλου. Προς επίρρωση, στις βόρειες γαλλικές ακτές –από το Καλέ έως τη Δουνκέρκη– πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, υπό απάνθρωπες συνθήκες, περιμένοντας μια ευκαιρία να διασχίσουν τη Μάγχη, απτόητοι από την τραγωδία της προηγούμενης Τετάρτης και τις ενισχυμένες περιπολίες.
Την ίδια ώρα, στην Πολωνία ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε δημόσια τη Γερμανίδα απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ για τις πρόσφατες συνομιλίες της με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, σε αναζήτηση εκτόνωσης της παράλληλης προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που εξελίσσεται στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Οι δε ιταλικές αρχές διέσωζαν άλλους 244 πρόσφυγες και μετανάστες, αυτή τη φορά στα ανοιχτά της Καλαβρίας, ανάμεσά τους και ένα βρέφος που γεννήθηκε εν πλω.
«Αισθάνομαι οδύνη για εκείνους που πέθαναν στη Μάγχη, για όσους βρίσκονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για αυτούς που πνίγονται στη Μεσόγειο», ανέφερε στο χθεσινό του μήνυμα ο Πάπας Φραγκίσκος, που την ερχόμενη Κυριακή θα επισκεφθεί τη Λέσβο. «Επαναλαμβάνω την έκκληση σε εκείνους που μπορούν να συμβάλουν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ιδίως στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές», τόνισε ο ποντίφικας, «ώστε η κατανόηση και ο διάλογος να υπερισχύσουν τελικά της εργαλειοποίησης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας