Ελληνικό άρωμα έχουν οι εκλογικές διαδικασίες για την εκπροσώπηση του προσωπικού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι εκλογές των εργαζομένων στις διευθύνσεις της Κομισιόν στις Βρυξέλλες (23-25 Νοεμβρίου), καθώς και στο ερευνητικό κέντρο σε Ισπρα και Σεβίλη (22-24 Νοεμβρίου). Οι εκλογές γίνονται κάθε τρία χρόνια. Είτε αφορούν τους επικεφαλής των συνδικάτων ή τους υποψηφίους για την εκπροσώπηση προσωπικού, οι εκλογές στην Επιτροπή… ελληνοκρατούνται.
Ο λόγος για το κεντρικό γραφείο προσωπικού (central staff committee, CSC) που αποτελεί το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των υπαλλήλων και το οποίο συντονίζει και όλα τα υπόλοιπα γραφεία. Σε κάθε πόλη όπου υπάρχουν υπηρεσίες της Κομισιόν, υπάρχουν τα τοπικά γραφεία προσωπικού (local staff committees, LSC). Αυτά ασχολούνται με τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό σε κάθε πόλη (place of employment). Γραφεία υπάρχουν δηλαδή σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Ισπρα, Σεβίλη, Καρλσρούη, Πέτεν, Γκέελ, Παρίσι και εκτός Ε.Ε.
Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές αφού στο επόμενο διάστημα θα συζητηθούν και θα γίνουν διαπραγματεύσεις σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως το νέο ωράριο και νέοι τρόποι εργασίας στη μετά Covid εποχή, ο εκμοντερνισμός της γενικής διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, η νέα πολιτική προσλήψεων και εξέλιξης, η νέα πολιτική κτιρίων -hotdesking and open spaces- καθώς και η νέα περιβαλλοντική πολιτική της Επιτροπής (greening). Πρόκειται δηλαδή για μια μεταβατική φάση, στη διάρκεια της οποίας οι οργανώσεις των εργαζομένων αναμένεται να έχουν μεγάλη σημασία και ρόλο. Αλλά κυρίως οι εκπρόσωποι που θα επιλεγούν σε αυτές τις εκλογές θα κληθούν να εκπροσωπήσουν το προσωπικό στην πιθανή αναμόρφωση του υπαλληλικού κώδικα στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται ανάμεσα στους υποψηφίους των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Οι βασικότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτή τη στιγμή είναι το R&D (Renouveau and Democracie), το Generation 2004, το U4U (Union for Unity), το FFPE (Federation de la Fonction Public Europeenne), το US (Union Syndicale) και το TAO-AFI (Association of Independent Officials). Οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν έχουν απευθείας σύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά οι διαφορές τους αντικατοπτρίζονται στις θέσεις του κάθε συνδικάτου σε σχέση με τα βασικά θέματα των ευρω-υπαλλήλων.
Η ελληνική παρουσία είναι πολύ έντονη, αφού αυτή τη στιγμή σημαντικές θέσεις κατέχουν ο Αθανάσιος Κατσογιάννης, ο οποίος είναι πρόεδρος του CSC (Central staff Committee/Comité Central du Personnel), εργαζόμενος στην Ισπρα της Ιταλίας και προερχόμενος από την παράταξη R&D. Πρόεδρος του τοπικού γραφείου (LSC) στις Βρυξέλλες είναι ο Γιώργος Βλαντάς για την παράταξη U4U και πρόεδρος στο CLP του Λουξεμβούργου είναι επίσης Ελληνας, ο Αρτυ Κυραμάριος! Αλλά και στην κεφαλή τριών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται Ελληνες: για την U4U ο Γιώργος Βλαντάς, για το US ο Νικόλας Μαυραγάνης και για το FFPE ο Στάθης Στεφανίδης!
«Οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές διότι οι συνάδελφοι που θα επιλεγούν θα στελεχώσουν τις επιτροπές στις οποίες θα συζητηθούν όλες οι εργασιακές καινοτομίες στη μετά Covid εποχή», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Κατσογιάννης. «Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το προσωπικό της Επιτροπής έχει ανάγκη από εκπροσώπους που είναι διατεθειμένοι να αφουγκραστούν τις ανάγκες των συναδέλφων τους και με μαχητικότητα και σοβαρότητα να τις υπερασπιστούν απέναντι στη διοίκηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να είναι άριστος εργοδότης και παλιοί και νέοι εκπρόσωποι θα είμαστε παρόντες για να αναδεικνύουμε τα "κακώς κείμενα"», κατέληξε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας