Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες γιόρτασαν χθες το βράδυ μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου -στο κέντρο του Βερολίνου- την πτώση του Τείχους πριν από 25 χρόνια.
Μια ιστορική στιγμή, που έφερε μαζί της τεράστιες αλλαγές στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλοι οι Βερολινέζοι, μαζί με 2 εκατομμύρια επισκέπτες, βρέθηκαν χθες στους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν τη μεγάλη επέτειο. Οχι μόνο μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου και γινόταν η κεντρική εκδήλωση, αλλά και σε σχεδόν όλα τα σημεία που περνούσε το Τείχος που χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα.
Εκεί, εδώ και ημέρες είχε στηθεί μια κατασκευή -στην ουσία μια φωτεινή εγκατάσταση- των καλλιτεχνών Κρίστοφερ και Μαρκ Μπάουντε, από 8.000 φωτεινά μπαλόνια, στηριγμένα σε κολόνες, τα οποία ακολουθούσαν τη διαδρομή μήκους 12 χλμ., από όπου περνούσε μέχρι πριν από 25 χρόνια το Τείχος του Βερολίνου. Στις 20.15 τοπική ώρα, την ώρα δηλαδή που πριν από 25 χρόνια άνοιξαν οι πρώτοι συνοριακοί σταθμοί και το Τείχος κατέρρευσε, τα 8.000 φωτεινά μπαλόνια αφέθηκαν στον ουρανό της γερμανικής πρωτεύουσας.
Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, η κρατική ορχήστρα της Οπερας του Βερολίνου, υπό τη διεύθυνση του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, έπαιζε την «Ωδή στη χαρά» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν. Στο σημείο βρισκόταν και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αλλά και ο πρώην συνδικαλιστής και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα - δύο πολιτικοί που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στην Ευρώπη το 1989.
Ο ουρανός του Βερολίνου φωτίστηκε όχι μόνο από τα μπαλόνια αλλά και από μια βροχή πυροτεχνημάτων και αμέσως μετά ξεκίνησε μια μεγάλη ροκ συναυλία με δυνατά ονόματα όπως Νίνα Χάγκεν, Πάτι Σμιθ και Πίτερ Γκάμπριελ.
Ενα τεράστιο γλέντι στήθηκε στους δρόμους του Βερολίνου για να θυμίσει σε ολόκληρο τον πλανήτη την πιο «ευτυχισμένη νύχτα» της γερμανικής ιστορίας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χόρευαν και τραγουδούσαν και πανηγύριζαν για την ελευθερία, ακριβώς όπως έκαναν και στις 9 Νοεμβρίου του 1989.
Χθες το πρωί η καγκελάριος Μέρκελ σε μια ειδική τελετή που έγινε στο Μνημείο του Τείχους, στην Μπέρναουερ Στράσε, θυμήθηκε αυτούς που βρήκαν τον θάνατο προσπαθώντας να περάσουν το Τείχος, καταθέτοντας ορισμένα λουλούδια στη μνήμη τους και σημειώνοντας πως η αγάπη του ανθρώπου για την ελευθερία δεν μπορεί να καταπιέζεται για πάντα.
Στις τελετές μνήμης -όπως προαναφέρθηκε- συμμετείχε και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος με δηλώσεις του δημιούργησε αίσθηση καθώς τόνισε ότι «25 χρόνια μετά, η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο χείλος ενός Ψυχρού Πολέμου».
Ο Γκορμπατσόφ έπαιξε καθοριστικό ρόλο το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989, όταν, παρά τις εκκλήσεις σκληροπυρηνικών στελεχών του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, αποφάσισε να μη βγάλει στους δρόμους του Ανατολικού Βερολίνου τα σοβιετικά τανκς και να μη χυθεί αίμα εκείνη τη νύχτα. Κάτι που δεν ξεχνούν ποτέ οι Γερμανοί. Τέλος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις –όπως αυτήν που φιλοξένησε το περιοδικό «Ιλουμ»- το 78% των Ανατολικογερμανών, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, δηλώνει ικανοποιημένο με τον ρου της Ιστορίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας