Ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, της Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, με φόντο όλο και πιο απαισιόδοξες προοπτικές.
Ύστερα από τρεις εβδομάδες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια σημαντική ανακοίνωση. Και την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη και το συνεχιζόμενο διμερές ζήτημα σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, το οποίο παραμένει άλυτο μετά τη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Φροστ και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.
Υπάρχει πλέον σοβαρή ανησυχία ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε επίκληση του άρθρου 16 για την αναστολή τμημάτων του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας μόλις ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκόβη. Εάν το πράξει, η Ε.Ε. είναι έτοιμη για τη μάχη: Οι χώρες έχουν ήδη αρχίσει να σταθμίζουν τομεακές κυρώσεις.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν η αναστολή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (ΣΕΣ) που διέπει το εμπόριο μετά το Brexit μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου - κάτι που θα σήμαινε την επιβολή δασμών στη Βρετανία.
Αλλά ο Σέφκοβιτς έχει άλλα προβλήματα να λύσει: Οι ευρωβουλευτές είναι εξοργισμένοι που αγνόησε τα αιτήματά τους να τον συναντήσουν - η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιέζει από τον Σεπτέμβριο να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τις άδειες αλιείας με το Η.Β. «Όταν ήθελα να συνοδεύσω τους αλιείς και τη Γαλλίδα υπουργό αλιείας Ανίκ Ζιραρντέν [σε μια συνάντηση], όταν ήθελε επίσης να κινητοποιήσει τον Σέφκοβιτς, ο τελευταίος δεν ήθελε καν να με δει», δήλωσε στο POLITICO ο Πιερ Καρλεσκίντ, πρόεδρος της Επιτροπής Αλιείας του Κοινοβουλίου.
Όσον αφορά την ουσία της αγγλογαλλικής διαφοράς για την αλιεία, οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ οι Μπον και Φροστ αναμένεται να μιλήσουν ξανά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ενώ ο Μπον δήλωσε ότι η Γαλλία θα επικοινωνήσει με τον Φροστ την επόμενη εβδομάδα για να δει αν «η νέα μεθοδολογία για τη συμφωνία των αδειών έχει εφαρμοστεί», το Ηνωμένο Βασίλειο επέμεινε ότι δεν έχει συμφωνήσει σε νέα κριτήρια για την έγκριση αδειών, αλλά θα δώσει το «πράσινο φως» για νέες άδειες, αν οι αιτούντες μπορούν να προσκομίσουν αρκετά στοιχεία ότι έχουν προηγουμένως ψαρέψει στα βρετανικά ύδατα και στα ύδατα των νήσων της Μάγχης πριν από το Brexit.
Ο Μπον τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες σηματοδοτούν την επανεκκίνηση ενός πολιτικού διαλόγου «εντός του πλαισίου της Ε.Ε.» - μια υπενθύμιση ότι το Παρίσι θα αντισταθεί σε κάθε βρετανική προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τη διαμάχη για την αλιεία ως μέσο για να κερδίσει παραχωρήσεις στο παράλληλο ζήτημα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο Γάλλος υπουργός φορούσε πράσινη γραβάτα - ένα όχι και τόσο διακριτικό σημάδι δέσμευσης προς την Ιρλανδία!
Διαίρει και βασίλευε: Η Στεφανί Γιον-Κουρτέν, Γαλλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα Renew Europe, δήλωσε στο POLITICO ότι πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να διχάσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
«Ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να ξεχωρίσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και απέτυχε», είπε. «Είμαι βέβαιη ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια ενότητα όταν συζητήσει την τεχνική εφαρμογή της TCA. Η Γαλλία έχει ήδη τη ρητή υποστήριξη πολλών κρατών μελών και όλοι οι 27 γνωρίζουν ότι το να αφήσουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει άπιστα την ΤΣΣ για την αλιεία θα έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη συμφωνία», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας