Δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων και μεγάλα λόγια από τους ηγέτες στη Διάσκεψη της COP26 στη Γκλασκόβη εν μέσω γενικευμένης βεβαιότητας πως οι συζητήσεις αυτές θα αποτελέσουν την τελευταία καλή ελπίδα για τον πλανήτη.
Σε μια ακόμη διακήρυξη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» οι ηγέτες δήλωσαν ότι δεσμεύονται για την ανάσχεση και αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο ενός πακέτου δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των εκπομπών του θερμοκηπίου.
Οι Σι Τζινπίνγκ, Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο Τζο Μπάιντεν είναι ανάμεσα στους ηγέτες που δήλωσαν ότι δεσμεύονται να προστατεύσουν τεράστιες περιοχές που εκτείνονται από την Ανατολική Σιβηρία έως το λεκανοπέδιο του Κονγκό, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.
Ιδιαίτερα, πάντως, για τον Μπολσονάρο και όλες τις τραγικές αποφάσεις που έχει λάβει για την διάλυση του Αμαζονίου η δέσμευση αυτή αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση.
Η αποψίλωση από ανθρώπινες δραστηριότητες δημιουργεί περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ενώ προέρχεται κυρίως από την καταστροφή των δασών για αγροτικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς και παραγωγές φοινικέλαιου, σόγιας, αλλά και βοδινού κρέατος.
Με την υπογραφή της Διακήρυξης της Γλασκόβης πρωθυπουργού και πρόεδροι από τις μεγάλες παραγωγές χώρες και εκείνες με τους περισσότερους καταναλωτές θα δεσμευθούν στην προστασία των οικοσυστημάτων.
Ο Μπόρις Τζόνσον να προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις σε εκδήλωση που θα δώσουν το «παρών» ο Τζο Μπάιντεν, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόκο.
Η δράση στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη σήμερα θα επικεντρωθεί στην αποψίλωση των δασών και στις εκπομπές μεθανίου - και οι δύο προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, ιδίως την κτηνοτροφία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα παρουσιάσουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% αυτή τη δεκαετία.
Περισσότερες από 100 χώρες -που περιλαμβάνουν το 85% των δασών του πλανήτη- θα υποσχεθούν σήμερα να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030, κάτι που περιγράφεται από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και οικοδεσπότη της COP26 Μπόρις Τζόνσον ως «μια συμφωνία ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών της γης». Ανάμεσά τους: η Κίνα και η Βραζιλία. Αλλά η αντιστροφή της τάσης μέχρι το 2030 μπορεί να είναι πολύ αργά για τα μεγαλύτερα δάση του κόσμου - όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «τμήματα του Αμαζονίου εκπέμπουν σήμερα περισσότερο άνθρακα από ό,τι απορροφούν».
Η νέα δέσμευση κατά της αποψίλωσης απηχεί την «Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα Δάση του 2014, όταν πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την αποψίλωση το 2020 και να τερματιστεί το 2030. Ωστόσο για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για «μια επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης».
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τους ηγέτες να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους. Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερν Λάιεν κάλεσε τα έθνη να επιταχύνουν την κούρσα για καθαρές μηδενικές εκπομπές, να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα, να επιταχύνουν την καινοτομία και να συμφωνήσουν σε ισχυρούς κανόνες για μια παγκόσμια αγορά για το κλίμα. «Βάλτε μια τιμή στον άνθρακα- η φύση δεν μπορεί να πληρώσει άλλο το τίμημα», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής.
Ο Γάλλος Μακρόν κατηγόρησε τα άλλα κράτη στην COP26 ότι ξέχασαν τις αξίες της φιλοδοξίας, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης που συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε περισσότερες χώρες να υιοθετήσουν την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά ο Αντρέι Μπάμπις, ο απερχόμενος Τσέχος ηγέτης, χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής για να υποστηρίξει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο «ιδεολογική» προσέγγιση στα πράσινα σχέδιά της.
Η διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μια μεγάλη συνολική συμφωνία, όπως έκανε η COP του 2015 στο Παρίσι. Αντ' αυτού, ένας αριθμός πολυμερών δεσμεύσεων, συμμαχιών και πρωτοβουλιών ανθίζει, σημειώνουν οι συνάδελφοί μας για την Ενέργεια και το Κλίμα. Οι δεσμεύσεις για το μεθάνιο και την αποψίλωση των δασών είναι απλώς τα τελευταία παραδείγματα μιας νέας τάσης στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα -γνωστή σε όσους παρακολουθούν τις εμπορικές συνομιλίες- που εστιάζει σε συμμαχίες πρόθυμων χωρών, αντί να επιδιώκει να πάρει και τα 197 κράτη μέλη της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση. Όπως και στο εμπόριο, η τάση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον κατακερματισμό και τη διακυβέρνηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας