Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 14.0°
0 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.8° 13.7°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Θωρακισμένο όχημα της κοσοβάρικης αστυνομίας με ελεύθερο σκοπευτή   | AP Photo/str

Νέες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Μία νέα, αιματηρή ανάφλεξη της έντασης, χθες, στη διαιρεμένη Μιτρόβιτσα και σε γύρω πόλεις, ήρθε να υπενθυμίσει τους κινδύνους μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης στη διαιωνιζόμενη διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, σε μία από τις πλέον ασταθείς περιοχές των περιθωριοποιημένων από την Ε.Ε. Δυτικών Βαλκανίων.

Αιτία ή αφορμή στάθηκε συντονισμένη επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου στον -κατοικημένο κυρίως από τη σερβική κοινότητα- Βορρά, επισήμως για την «κατάσχεση λαθραίων προϊόντων», που είχαν εισαχθεί χωρίς την καταβολή δασμών στην Πρίστινα.

Ακολούθησαν άγριες συμπλοκές, με τους δρόμους κυρίως στη βόρεια Μιτρόβιτσα να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης. Ο επίσημος απολογισμός ήταν 11 τραυματίες, οι 10 αστυνομικοί και ένας πολίτης. Ο 36χρονος Σέρβος, μάλιστα, διεκομίσθη στο νοσοκομείο με πισώπλατο τραύμα από σφαίρα. Τουλάχιστον οκτώ άτομα συνελήφθησαν. 10 καταζητούνται.

Σε υψηλούς τόνους, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τη νατοϊκή δύναμη KFOR να παρέμβουν άμεσα για την αποκατάσταση της τάξης και τον τερματισμό της «τρελής πολιτικής που ασκεί η Πρίστινα… με την οποία μας φέρνει στα πρόθυρα του χάους».

«Είμαι σαφής, θα υπερασπιστούμε τον λαό μας και σε αυτή τη μάχη θα νικήσουμε», προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους, αργά χθες, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου, σε πόλη κοντά στη μεθόριο. Κατηγόρησε, δε, ευθέως τις «μεγάλες δυτικές δυνάμεις» για ανεπάρκεια στην περιφερειακή πολιτική τους.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα, από την πλευρά της, αρνείται ότι η έφοδος ήταν στοχευμένη κατά της σερβικής κοινότητας, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων ήταν Αλβανοί.

Η συγκυρία του νέου κύκλου βίας που άνοιξε χθες -με αναφορές ότι αποκαταστάθηκε σχετικά άμεσα η ηρεμία- ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είχε μόλις προηγηθεί το νέο «άδειασμα» από την Ε.Ε. ως προς την αέναη ενταξιακή προοπτική τους, αλλά και οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, περί «Μεγάλης Αλβανίας». Τοποθέτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία συνεχίζει μεθοδικά -κόντρα στον ενεργό αμερικανικό παράγοντα- την αναπλήρωση του στρατηγικού κενού που αφήνουν οι Βρυξέλλες στην περιοχή. Ανάλογες είναι οι κινήσεις της Κίνας και, στην αναλογούσα κλίμακα, της γειτονικής Τουρκίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας