Πολύ σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Τσετίνιε του Μαυροβουνίου, πριν, στη διάρκεια και μετά την τελετή ενθρόνισης του επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας στη χώρα, Ιωαννίκιου, με την αστυνομία να αντιμετωπίζει το πλήθος με δακρυγόνα και τους διαδηλωτές να πυροβολόύν στον αέρα και να πετούν μπουκάλια και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.
Από την εποχή που το Μαυροβούνιο αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2006, μεγάλο μέρος των πολιτών αντιδρούν στο γεγονός ότι η εκκλησία της χώρας τους υπάγεται στη Σερβική Εκκλησία και το γεγονός της ενθρόνισης του μητροπολίτη Ιωαννίκιου, παρουσία του Σέρβου Πατριάρχη Πορφυρίου, στην παλιά πρωτεύουσα της χώρας εξαγρίωσε τους Μαυροβούνιους, που διαδηλώνουν και συγκρούονται με την αστυνομία τις τελευταίες ημέρες. Αποκορύφωμα αυτών των συγκρούσεων είναι τα επεισόδια το πρωί της Κυριακής, ημέρα της τελετής.
Για να καταστεί δυνατή η τελετή, οι ιερείς έφτασαν στην Τσετίνιε με ελικόπτερο και οδηγήθηκαν μέσα στην εκκλησία υπό ισχυρή αστυνομική προστασία. Νωρίτερα οι διαδηλωτές, που ζητούν αυτόνομη εκκλησία για το Μαυροβούνιο, είχαν στήσει οδοφράγματα με λάστιχα αυτοκινήτων, κάδους απορριμμάτων και βράχια, για να εμποδίσουν την άφιξη των ιερωμένων στην τελετή.
Μεταξύ των συνθημάτων τους ακούγονταν «Εδώ δεν είναι Σερβία!» και «Εδώ είναι Μαυροβούνιο!», ενώ κάποιοι πυροβολούσαν με περίστροφα στο αέρα και έβαλα φωτιά στα λάστιχα για να σταματήσουν τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους διαλύσουν.
Το βράδυ του Σαββάτου, στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα είχε γίνει μεγάλη συγκέντρωση με υποστηρικτές της Σερβικής Εκκλησίας, που βγήκαν στους δρόμους για να χαιρετίσουν την ενθρόνιση του Ιωαννίκιου παρουσία του πατριάρχη της Σερβίας.

| AP Photo/Risto Bozovic
Ο Ιωαννίκιος είναι ο διάδοχος του μητροπολίτη Αμφιλόχιου, που πέθανε από κορονοϊό τον Οκτώβριο του 2020.
Η ενθρόνιση του μητροπολίτη είναι μέρος μόνο του κοινωνικού και πολιτικού διχασμού που επικρατεί στο Μαυροβούνιο, με δεδομένο ότι το 30% των πολιτών της (περίπου 620.000 άνθρωποι) δηλώνουν Σέρβοι. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, είναι από τους αρχιτέκτονες της ανεξαρτησίας της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, είναι φιλοσέρβος.
Ο Κριβοκάπιτς χαρακτήρισε τα επεισόδια «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας» ενώ ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να λάβει θέση, αν και επαίνεσε τους διαδηλωτές στην Τσετίνιε, λέγοντας ότι «υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα» έναντι της προσπάθειας της Σερβίας να επηρεάσει την πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο μέσ της εκκλησίας.
Κάλεσε δε να αναβληθεί η τελετή, πράγμα που δεν έγινε καθώς βρέθηκε μπροστά στην πλήρη άρνηση της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία να σημειωθεί είχε συμβάλει σημαντικά το 2020 στην ανατροπή της τότε κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, που ήταν φιλοδυτική και προωθούσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η νέα κυβέρνηση είναι μια συμμαχία φιλορωσικών και φιλοσερβικών κομμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας