Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι εταίροι-δανειστές δεν έχουν ζητήσει μειώσεις συντάξεων από την κυβέρνηση, αλλά θεωρούν ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, ενώ το πακέτο προτάσεων των θεσμών είναι ισορροπημένο… Λεκτικά επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ αναμένεται ένα μπαράζ πιέσεων, εκβιασμών και απειλητικών δηλώσεων κατά των Αθηνών, με ενορχηστρωτή το Βερολίνο, το οποίο θα κορυφωθεί στη σύνοδο της ευρωζώνης την Πέμπτη.
Η διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα τακτική της να μην αναφέρεται στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και να δώσει, από τη σκοπιά της φυσικά, μία εικόνα για το πού βρίσκονται τα πράγματα.
Ετσι, η εκπρόσωπος του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε χθες ότι το πακέτο προτάσεων που υπέβαλαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση είναι ισορροπημένο, διότι… ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων και στις ανάγκες των πολιτών των 18 εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Οι πέντε άξονες
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι 5 άξονες των προτάσεων των θεσμών, με βάση τη δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, η φορολογική μεταρρύθμιση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το άνοιγμα των αγορών και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Μείωση των συντάξεων; Μα δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο μέτρο οι θεσμοί. Απλώς πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες στο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς. Οι θεσμοί ζήτησαν την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και τη συγχώνευση των Ταμείων, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ, ενώ τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση δεν εξοικονομούν παρά 71 εκατ. ευρώ για το 2016 (0,04%).
Αλλά, ούτε τη μείωση των μισθών ζητούν οι θεσμοί. Τα μέτρα που προτείνουν αφορούν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος με δημοσιονομική ουδετερότητα, ώστε να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και να συνδεθεί με την παραγωγικότητα. Οι συλλογικές συμβάσεις; Είναι μεν σημαντικό θέμα για τους θεσμούς, αλλά όχι και το κορυφαίο. Αλλωστε, ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ταχθεί υπέρ αυτών…
Στον δημοσιονομικό τομέα, οι θεσμοί επέδειξαν μεγάλη ευελιξία, είπε η εκπρόσωπος. Απόδειξη, η αποδοχή της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% το 2015 έναντι 3% και 2% το 2016 αντί του 4,5%. Γενναιόδωροι οι θεσμοί… Ως προς τον ΦΠΑ, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει. Απλώς, οι θεσμοί, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού, ζητούν ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή στρεβλώσεων.
Κατά την εκπρόσωπο, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ είναι «απογοητευμένος» από την αποτυχία των συνομιλιών, αλλά είναι πάντα πρόθυμος να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει επίσημα η διορία για την επίτευξη συμφωνίας.
Πάντως, δεν αναμένεται λήψη απόφασης στη σύνοδο της Πέμπτης. Θα συνεχιστούν φυσικά οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και τα τρομο-δημοσιεύματα το διήμερο που θα προηγηθεί και θα κορυφωθεί η πίεση στη σύνοδο, ιδίως από τους αυλικούς της Γερμανίας. Ο Γ. Βαρουφάκης θα περάσει δύσκολες στιγμές. Στη συνέχεια δεν μένει παρά η σύνοδος κορυφής (25-26/6). Πάντως, κανείς από τους εταίρους-δανειστές δεν επιθυμεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για ένα ενδεχόμενο Grexit.
Τα «αχαρτογράφητα ύδατα»
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να ληφθεί από τους πολιτικούς και όχι από κεντρικούς τραπεζίτες και μίλησε για «αχαρτογράφητα ύδατα» όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο Grexit. Η συμφωνία, είπε, πρέπει να είναι δημοσιονομικά εφικτή, βιώσιμη και να οδηγήσει σε ανάκαμψη, καθώς και σε κοινωνική δικαιοσύνη.
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε μια αξιόπιστη συμφωνία, είναι προς το συμφέρον των χωρών της ευρωζώνης», είπε. Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι «η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».
Διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, η οποία θα συνεχίσει να αποφασίζει με πλήρη ανεξαρτησία και με βάση το καταστατικό της, θα εξακολουθήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή εχέγγυα. Και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστεί η αύξηση του ορίου των εντόκων όταν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για συμφωνία.
Οταν ερωτήθηκε για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, απάντησε ότι αυτό οφείλεται: 1) στη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, 2) στη μη αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων χαμηλής ποιότητας, και 3) στο ότι έχει καλυφθεί το ποσοστό της Ελλάδας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας