Κάθετα αντίθετη είναι η Ύπατη Αρμοστεία στα σχέδια κρατών μελών της Ε.Ε. να αναθέσουν σε τρίτες χώρες τη διαδικασία ασύλου. «Οι πρόσφυγες δεν είναι εμπορεύματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής από τα πλουσιότερα κράτη. Πρόκειται για επικίνδυνη απανθρωποποίηση και πραγματική εκμετάλλευση», σημειώνει η υπεύθυνη Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας Τζίλιαν Τριγκς.
Η επιμονή κρατών μελών σε σχέδια της λεγόμενης εξωτερίκευσης της διαδικασίας ασύλου αντανακλά τη θεσμική ξενοφοβία που δείχνει να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην αδυναμία ή την απροθυμία των ευρωπαϊκών θεσμών να προστατέψουν αποτελεσματικά και πειστικά το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.
Η κ. Τριγκς υπογραμμίζει ότι τα σχέδια αυτά υπονομεύουν τη Σύμβαση της Γενεύης και έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο συνυπογράφουν 181 χώρες. Φαίνεται ότι κάποιες από αυτές τις χώρες στην ΕΕ δεν τιμούν την υπογραφή τους και ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν κάθε ευθύνη για την παροχή διεθνούς προστασίας, μεταθέτοντας την ευθύνη σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, με τρόπο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα και τη ζωή των προσφύγων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η εξωτερίκευση της διαδικασίας ασύλου συνίσταται στην αναγκαστική μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου μπορεί να μην υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις και πόροι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκλωβισμός των ανθρώπων σε συνθήκες απομόνωσης και τιμωρίας και τη σοβαρή βλάβη της σωματικής και ψυχικής τους υγείας,
«Είμαι πραγματικά απογοητευμένη από το επιχείρημα ότι είναι πιο αποδοτικό οικονομικά να στέλνονται και να φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο σε χώρες του παγκόσμιου Νότου. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι ηθικά απαράδεκτο – δεν μπορούμε να βάζουμε ετικέτες με τιμές πάνω στις ανθρώπινες ζωές», σημειώνει η κ. Τριγκς.
Προσθέτει: «Η εξωτερική ανάθεση της διαδικασίας ασύλου εκμεταλλεύεται την ευαλωτότητα τόσο των υπό πίεση αναπτυσσόμενων κρατών όσο και των προσφύγων. Είναι απλώς ένας τρόπος να μετατοπίζονται οι ευθύνες σχετικά με το άσυλο αλλού και να παρακάμπτονται οι διεθνείς υποχρεώσεις. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα όσων αναζητούν ασφάλεια και προστασία, τους δαιμονοποιούν και τους τιμωρούν, ενώ ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».
Σημειώνει ότι η εξωτερίκευση της διαδικασίας ασύλου δεν σταματούν το ριψοκίνδυνο ταξίδι των προσφύγων προς την ασφάλεια, αντιθέτως αυξάνουν τους κινδύνους του ταξιδιού και επιδεινώνουν την πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας