Διακόσια ογδόντα διαφορετικά συστατικά από τουλάχιστον 19 χώρες χρειάζεται ένα εμβόλιο mRNA για να κατασκευαστεί. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά θέλει αδειοδότηση και ο συνδυασμός τους συχνά αποτελεί μια ξεχωριστή πατέντα. Ακόμα και αν όλα τα εμπόδια ξεπεραστούν, χρειάζεται και η ειδική τεχνογνωσία για να κατασκευαστεί ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού!
Αυτά αποκάλυψε χθες κοινοτικός αξιωματούχος προσπαθώντας να εξηγήσει ότι είναι πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή να βρεθούν τρόποι αύξησης της παραγωγικής ικανότητας, παρά να απαντήσουμε στο θέμα της απελευθέρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων. «Η θέση της Ε.Ε. είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για τη διασφάλιση της δίκαιης και αναγκαίας ευρείας διανομής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα φτάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχουν εμπόδια λόγω πατέντας - όλοι συμφωνούν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η περιορισμένη παραγωγική ικανότητα», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Τα ερωτήματα που έχουμε μπροστά μας είναι: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αύξησης της παραγωγικής ικανότητας βραχυπρόθεσμα; Ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες; Πώς θα δώσουμε πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό; Πώς δεν θα διαταράξουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού;», εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
Φυσικά, όλα αυτά –και πολλά άλλα ζητήματα που ανέφερε ο αξιωματούχος– είναι τεχνικά θέματα, υπαρκτά, σοβαρά, αλλά λύνονται. Το βασικό ζήτημα είναι η πολιτική βούληση και η κοινή θέση της Ε.Ε. Εκεί, λοιπόν, ο ειδικός εξήγησε ότι για να καθοριστεί η θέση της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου χρειάζεται ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη.
Χθες, στο Πόρτο έγινε μια πρώτη κουβέντα για το πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν το θέμα που έθεσε στο τραπέζι η αμερικανική κυβέρνηση. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι «η πρόταση των ΗΠΑ είναι πολύ γενικόλογη. Χρειάζεται να εξηγήσουν τι εννοούν με την ανακοίνωσή τους, την ουσία της πρότασής τους, και τι νομίζουν ότι θα διορθώσει η παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας».
«Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται οι εταιρείες να συνεργαστούν. Η συζήτηση που προσπαθούμε να κάνουμε στη Γενεύη είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα εμβόλια», εξήγησε η ίδια πηγή.
Πάντως, οι συζητήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που ξεκίνησαν χθες, θα μπορούσαν να κρατήσουν χρόνια. «Η συζήτηση που προσπαθούμε να κάνουμε είναι για το ποια είναι τα διαφορετικά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί άμεσα η διαθεσιμότητα εμβολίων και με δίκαιο τρόπο. Μια πραγματική διαπραγμάτευση για την αλλαγή της συμφωνίας για τις πατέντες θα μπορούσε να πάρει χρόνια, προκειμένου να ξαναγραφούν οι κανόνες στη συμφωνία του ΠΟΕ», κατέληξε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας