Το φλέγον ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι το θέμα των κρίσιμων, αλλά και πολύ δύσκολων συνομιλιών που ξεκινούν στη Βιέννη σήμερα Τρίτη. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ουάσιγκτον μόνο αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις, ενώ τις δυσχέρειες τους εγχειρήματος αναγνωρίζουν και οι Αμερικανοί.
Η Ε.Ε. και τα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015, που υπογράφτηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα από το Ιράν και η λεγόμενη Ομάδα P4+1: η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία, συναντιούνται στη Βιέννη για να προετοιμάσουν την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν το 2018.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, και η αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στη Βιέννη στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Κινέζους σχετικά με τους όρους της επιστροφής των ΗΠΑ στη συμφωνία, ώστε να συμβαδίζουν με την επιστροφή της Τεχεράνης στην αυστηρή τήρησης της συμφωνίας του 2015.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προσδοκίες για έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη, χαρακτηρίζοντάς τες «δύσκολες».
«Δεν υποτιμούμε την κλίμακα των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Αυτές είναι πρώτες μέρες. Δεν αναμένουμε μια πρόωρη ή άμεση πρόοδο, καθώς αυτές οι συζητήσεις, τις οποίες περιμένουμε πολύ, θα είναι δύσκολες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από την πλευρά του οι Ιρανοί έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε «συνάντηση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών» στη Βιέννη, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι οι επαφές στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν αποτελούν «σε καμιά περίπτωση διαπραγματεύσεις».
«Το ερώτημα κατά πόσο η συνάντηση θα αποφέρει αποτελέσματα ή όχι εξαρτάται από την ικανότητα των Ευρωπαίων και των 4+1 να υπενθυμίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις δεσμεύσεις τους και τους Αμερικανούς να τηρήσουν αυτές τις ίδιες δεσμεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.
Χρειάζεται «μόνο ένα μέτρο», δήλωσε σήμερα ο Χατιμπζαντέχ. «Αυτό το μέτρο είναι η άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ, και σε αντάλλαγμα το Ιράν είναι έτοιμο» να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.
Η συμφωνία της Βιέννης του 2015 απειλείται με κατάρρευση καθώς ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την κατήγγειλε μονομερώς το 2018. Η συμφωνία προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.
Ωστόσο βγαίνοντας από τη συμφωνία, ο Τραμπ επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που αυτή η συμφωνία επέτρεψε να αρθούν, προτού σκληρύνει περαιτέρω τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Τεχεράνης.
Κατά συνέπεια και αντιδρώντας, το Ιράν αποδεσμεύτηκε σταδιακά από το 2019 από τις περισσότερες από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας