Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Επιτυχημένες οι ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου κατά τον Σόιμπλε | Wolfgang Kumm/dpa via AP

Κολλημένος με τη λιτότητα...

Βήμα πίσω δε κάνει ο «σκληρός» της Ευρώπης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας στα προγράμματα λιτότητας και την «επιτυχημένη» εφαρμογή τους. Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος τα «success story» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS, ο Σόιμπλε εκτίμησε πως παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, η θέση της ευρωζώνης έχει συνολικά βελτιωθεί αισθητά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει: «Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση».

«Κάποτε (η Ελλάδα) έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο Β. Σόιμπλε, τονίζει: «Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες».

Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, «αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις». Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε πως η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα βήμα και πρόσθεσε «έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται. Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κολλημένος με τη λιτότητα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας