Κατά 20% έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες στις Βρυξέλλες, στοιχείο που αποδίδεται και στο αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα. Χθες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε διαφορετικά σενάρια για άρση των περιοριστικών μέτρων. Παρών ήταν και ο Ζορτ-Λουί Μπουσέ, επικεφαλής των γαλλόφωνων Φιλελευθέρων (MR).
Μιλώντας στο δίκτυο LN24 ο Bouchez υποστήριξε ότι η υγειονομική κατάσταση στο Βέλγιο παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, «επειδή οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι σχετικά σταθερές εδώ και πολύ καιρό, παρά τα μέτρα». Ο ίδιος, όμως, δε μένει μόνο στους επιδημιολογικούς δείκτες, αλλά βλέπει παραπέρα: Τους δείκτες αυτοκτονιών, των ψυχικών ασθενειών, των συνεπειών για τους νέους ανθρώπους και τις πτωχεύσεις. Επικαλούμενος στοιχεία από τις αρμόδιες Αρχές στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι στην πρωτεύουσα έχει καταγραφεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά 20%.
«Ο κόσμος δεν αισθάνεται καλά»: προειδοποιούν και οι παθολόγοι του Βελγίου. Το Ινστιτούτο Γαλλόφωνων Παθολόγων Βελγίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών της χώρας μετά από πολλούς μήνες αυστηρών περιορισμών, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Brussels Times.
Οι γιατροί βλέπουν όλο και περισσότερους ασθενείς να μπαίνουν στα ιατρεία τους, «των οποίων το πνεύμα εξασθενεί και των οποίων η δυσφορία γίνεται ολοφάνερη και μερικές φορές αφόρητη». Τα ευρήματα παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σύμφωνα με τους παθολόγους, τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ήταν μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθούν και δεν φαινόταν πάντα σαφή. Επιπλέον, «η έλλειψη εξηγήσεων σε σχέση με τις αποφάσεις επηρεάζει τη νομιμότητα τους στο μυαλό των πολιτών» και αυτό προκαλεί απογοήτευση και ερωτήσεις, επισημαίνει το Ινστιτούτο.
«Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα μέτρα, τα κριτήρια που φαίνονται αυθαίρετα, η μοναξιά που μας επιβάλλεται, είναι όλα πηγή δυσφορίας», προειδοποιούν.
«Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αυτήν την πανδημία καλύτερα από άλλους επειδή αναμφίβολα έχουν καλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, να επαν-εφευρίσκουν τον εαυτό τους, να ξεκινούν καινούργια πρότζεκτς, να ανακαλύπτουν έναν νέο ρόλο ή μια χρησιμότητα. Αλλά για άλλους, η έλλειψη προοπτικής για την κάλυψη του κενού, που άφησε η πανδημία, προκαλεί πραγματικό πόνο», καταλήγουν οι γιατροί.
Αργός ο εμβολιασμός
Ο Μπουσέ επέκρινε επίσης τους πολύ αργούς ρυθμούς υλοποίησής της: «Εάν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, χρειαζόμαστε άριστη οργάνωση», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επιδημιολόγος και Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του ULB, Ιβ Κοπιτιρς, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού ως «επικοινωνιακά κακή», επειδή ήταν «αγχογόνος». Μιλώντας στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre, o Κοπιτιρς υποστήριξε ότι είναι λάθος η χρήση επιστημονικών εργαλείων, τα οποία είναι στη διάθεση των πολιτικών, προκειμένου να απευθυνθεί κανείς στο γενικό κοινό. Πρόκειται για θεωρητικές προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε εκτιμήσεις, εξήγησε. "Ξέρουμε ότι η πραγματικότητα είναι πάντα διαφορετική", τόνισε.
Ο Βέλγος ειδικός θεωρεί ότι η παρουσίαση του De Croo «αποτέλεσε μέσο που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να περιοριστεί κάθε δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων» εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης. «Η οπτική του στηρίζεται καθαρά σε υγειονομικά στοιχεία και όχι σε ενσυναίσθηση», συμπλήρωσε.
Ο Coppieters ζητάει να ληφθούν υπ' όψιν όλοι οι δείκτες (κοινωνικοί, οικονομικού, ψυχολογικοί), και όχι μόνο οι επιδημιολογικοί, κατά τη διαχείριση της κρίσης: «Δεδομένης της επιδημιολογικής και της ευρύτερης κατάστασης, πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν σε χαλάρωση των μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ολική άρση όλων των μέτρων. Θα πρέπει να αρθούν τα μέτρα ανά τομέα και να δοθούν προοπτικές στους Βέλγους προκειμένου αυτοί να μην φτάσουν και ξεπεράσουν τα όριά τους».
Εάν πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην προβεί σε σταδιακή χαλάρωση μέτρων την επόμενη Παρασκευή, παρά τα ευνοϊκά επιδημιολογικά δεδομένα, θα πρέπει να το δηλώσει ξεκάθαρα. Μία τέτοια στρατηγική συνεπάγεται, ωστόσο, πολύ έντονες προσπάθειες από την πλευρά των πολιτών, οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα τις αντέξουν. Για να επιτευχθεί αυτό, δε θα αρκέσει, σε κάθε περίπτωση, να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα σε ολόκληρη την επικράτεια του Βελγίου, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επεσήμανε.
Ελαφρά αύξηση σε εισαγωγές
Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της πορεία του Covid-19 στη χώρα, από 13 μέχρι και 19 Φεβρουαρίου, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 2.098,6 - αυξημένος κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.
Χθες επιβεβαιώθηκαν 1.121 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 755.594.
Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια του Βελγίου, πλην της περιοχής του Hainaut. Η πιο έντονη αύξηση εντοπίζεται στη φλαμανδική περιοχή Brabant (+34,6% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο). Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται κυρίως στην «επέλαση» της βρετανικής παραλλαγής του ιού, που τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στο Βέλγιο.
Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 35,1 (-11,8%), ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 21.923 (11.209 στη Φλάνδρα, 7.954 στη Βαλλονία και 2.760 στις Βρυξέλλες). Χθες έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού.
Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 122,6.
Σήμερα νοσηλεύονται 1.708 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας (+91 σε σχέση με χθες), εκ των οποίων οι 348 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+19) και 175 διασωληνωμένοι (+10).
Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 240,4 (-15%), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι 6,3%. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 1,02.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν διενεργηθεί 9.198.605 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος σε τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 37.548.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 407.296 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,42% του ενήλικου πληθυσμού, και 265.691 με τη δεύτερη δόση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας