Δέκα χρόνια μετά τη δραματική καταδίωξη που οδήγησε στον θάνατο δύο ανηλίκων στο Κλισί-σου-Μπουά και άναψε τη σπίθα της εξέγερσης στα «banlieues» της Γαλλίας, οι δύο αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για «άρνηση παροχής βοήθειας σε άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο» αθωώθηκαν.
Η απόφαση του δικαστηρίου τής Ρεν επικρίθηκε σφοδρά και δημιουργεί φόβους για νέο κύμα καχυποψίας, οργής και βίαιων διαμαρτυριών, ενώ χθες έγιναν οι πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Για τους δικαστές, οι δύο αστυνομικοί «δεν είχαν συναίσθηση για την ύπαρξη σοβαρού και άμεσου κινδύνου» όταν τον Οκτώβριο του 2005 στη διάρκεια καταδίωξης ανάγκασαν τον 15χρονο Μπουνά Τραορέ και τον 17χρονο Ζιέντ Μπενά να καταφύγουν σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας EDF με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία και να υποκύψουν στα τραύματά τους.
Ενα τρίτο παιδί, ο επίσης 17χρονος Μουχιτίν Αλτούν, σώθηκε από τα τραύματα που του προκάλεσαν τα 20.000 βολτ που τον έπληξαν και έκαψαν το 10% του σώματός του.
Το γιατί η παρέα των περίπου δώδεκα εφήβων το έβαλαν στα πόδια όταν η αστυνομία τούς σταμάτησε καθώς έβγαιναν από ποδοσφαιρικό αγώνα, αποκαλύπτει το κλίμα που βιώνουν οι νέοι των περιθωριακών προαστίων της Γαλλίας: «Γιατί φοβόμαστε την αστυνομία», κατέθεσε ο Αλτούν.
Στο άκουσμα της απόφασης ο δικηγόρος των δύο οικογενειών, Ζαν Πιερ Μινιάρ, μίλησε για την ύπαρξη ενός «νομικού απαρτχάιντ» στη Γαλλία.
«Είναι σοκαριστική απόφαση. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν βοήθησαν άτομα που κινδύνευαν» δήλωσε επικαλούμενος τις ηχογραφημένες συνομιλίες όπου ο αστυνομικός Σεμπαστιάν Γκαγεμέν λέει ότι δύο «σιλουέτες» πήδηξαν τον φράκτη ενός νεκροταφείου, μπήκαν σε αλσύλλιο όπου στα πέντε μέτρα υπάρχει σταθμός της EDF, καταλήγοντας: «Αν μπουν μέσα δεν έχουν καμιά τύχη να γλιτώσουν το τομάρι τους».
Αλλά ούτε εκείνος ούτε η συνάδελφός του Στεφανί Κλεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Η έκθεση του εποπτικού οργάνου της αστυνομίας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των δύο οργάνων της τάξης «εκπληκτική ελαφρότητα».
Το συμβάν πυροδότησε την εξέγερση κατά της αστυνομικής καταστολής και της συστηματικής πρακτικής των προσβολών, καταχρηστικών εξακριβώσεων στοιχείων και καταδιώξεων των νέων στα περιθωριοποιημένα προάστια των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας οδηγώντας σε συγκρούσεις και ταραχές που κράτησαν περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει και πολλά στη ζωή των νέων ή στη στάση της αστυνομίας σε αυτά τα «σκληρά προάστια», όπως λέει στη «Liberation» ένας γείτονας του Ζιέντ Μπενά: «Παντού συναντάς το ίδιο μίσος, το ίδιο κάτεργο, τα ίδια σκατά».
«Ολοι περιμέναμε την αθώωσή τους», προσθέτει στη γαλλική εφημερίδα ο 30χρονος Τιντζιάν, οργισμένος αλλά συμβιβασμένος με την απόφαση. «Κανονικά κάνεις κάτι και πληρώνεις τις συνέπειες. Εκείνοι έκαναν αλλά δεν πλήρωσαν. Εδώ και καιρό έχουμε παραιτηθεί. Η αστυνομία δεν έχει αλλάξει, είναι σάπια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας