Χιλιάδες ηλικιωμένοι πέθαναν στα γηροκομεία της χώρας «εγκαταλελειμμένοι» από τις αρχές, διαπιστώνει έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, κάνοντας λόγο για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19 το Βέλγιο των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει περισσότερα από 531.000 κρούσματα και 14.000 νεκρούς. Στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας η πλειοψηφία αυτών των θανάτων σημειώθηκαν στα γηροκομεία.
Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 61,3% των θανάτων από τον κορονοιό στο Βέλγιο καταγράφηκε στα γηροκομεία, καθώς οι αρχές δεν εφάρμοσαν αρκετά γρήγορα μέτρα προστασίας των ηλικιωμένων και του προσωπικού και επομένως απέτυχαν «να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους».
Ενας από τους λόγους που τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι στους οίκους ευγηρίας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς ένοικοι δεν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για θεραπεία, αναφέρεται στην έκθεση. Οπως λέει ο διευθυντής της οργάνωσης στο Βέλγιο, Φιλίπ Χένσμανς: «Το αποτέλεσμα της έρευνας μας επιβεβαιώνει ότι οι οίκοι ευγηρίας και οι ένοικοί τους είχαν εγκαταλειφθεί από τις αρχές, μέχρι που αποκαλύφθηκε αυτή η τραγωδία και η χειρότερη φάση της πανδημίας είχε ήδη περάσει»
Μπορεί το Βέλγιο να υπέστη μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, αλλά όταν τα γηροκομεία του είχαν κατακλυσθεί από τα πολλαπλά κρούσματα και τους ασθενείς, οι μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας ποτέ σεν καλύφθηκαν όλες. Οπως είπε στη Διεθνή Αμνηστία ο Βινσέτ Φρεντερίκ, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας οίκων ευγηρίας, πολλοί ηλικιωμένοι ένοικοι που είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας, αφέθηκαν στην τύχη τους.
«Ολοι είχαν πάθει σοκ από τις εικόνες των Ιταλικών και Ισπανικών νοσοκομείων», λέει, «και αυτές οι εικόνες επηρέασαν πολύ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, οι οποίοι θεώρησαν ότι το πρωταρχικό ήταν να μην υπερφορτωθούν οι ΜΕΘ. Τα γηροκομεία έτσι βρέθηκαν στη δεύτερη γραμμή και ένοικοι και προσωπικό ήταν τα θύματα»
Επικαλούμενη στοιχία από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι μόνο το 57% των σοβαρών περιστατικών στα γηροκομεία μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία, λόγο «κακής ερμηνείας των οδηγιών». «Το αποτέλεσμα», αναφέρει η έκθεση, «είναι ότι αρκετοί ηλικιωμένοι πέθαναν πρόωρα, καθώς πέρασαν μήνες πριν σταλούν αποσαφηνιστικές οδηγίες για τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε κλινικές, ασχέτως με την ηλικία τους».
Η πρώην υπουργός Υγείας, υπευθυνη τους πρώτους μήνες της πανδημίας, Μάγκι ντε Μπλοκ αρνείται τις κατηγορίες ότι αρνήθηκε η κυβέρνηση την πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθλαψη στους ηλικιωμένους, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο δεν απάντησε ακόμα σε αίτημα για σχόλιο από το Associated Press.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας