Πρωτοποριακές χαρακτηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και καλεί στην ταχεία υιοθέτησή τους.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση», την οποία παρουσίασε χθες και πρόκειται να προτείνει στα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή και μετεγκατάσταση των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και αφορά μόλις 20.000 άτομα την επόμενη διετία, όταν μόνο οι Σύροι πρόσφυγες φτάνουν τα 380.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς να χαρακτηρίσουν τα προβλεπόμενα μέτρα «σταγόνα στον ωκεανό».
Παρ' όλα αυτά, στη σχετική ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τις προτάσεις καθώς, όπως αναφέρει, «περιλαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και βελτιωμένους μηχανισμούς, ώστε να επιτρέπεται η νόμιμη είσοδος στην Ε.Ε. ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, καθώς και να υφίσταται δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων. Επίσης, περιέχουν μέτρα για την αντιμετώπιση ορισμένων από τους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στα χέρια διακινητών, συμπεριλαμβανομένων των απελπιστικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν πολλοί πρόσφυγες στις πρώτες χώρες ασύλου και τις χώρες διέλευσης».
Επιπλέον ο Volker Türk, βοηθός του ύπατου αρμοστή για την προστασία στην Υ.Α., δήλωσε ότι «οι προτάσεις της Ε.Ε. αποτελούν μεγάλο επίτευγμα όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και της μετανάστευσης», προσθέτοντας πως «τώρα έχει πολύ μεγάλη και ζωτική σημασία να υιοθετηθούν γρήγορα και να εφαρμοστούν πλήρως αυτές οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης της διάσωσης ζωών».
Η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει ότι το πρωτόγνωρο επίπεδο του παγκόσμιου εκτοπισμού από τους πολέμους και τις συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και διάφορες περιοχές της Αφρικής, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια στη Λιβύη και τις κλειστές χερσαίες οδούς για τις μικτές μεταναστευτικές ροές σε άλλες περιοχές, έχει γιγαντώσει τον αριθμό των προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω του μοναδικού τρόπου που έχει απομείνει τη θάλασσα.
Ο αριθμός των 219.000 ανθρώπων που διέσχισαν πέρυσι τη Μεσόγειο σε σκάφη διακινητών χαρακτηρίζεται καινοφανής ενώ 3.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν πρόσφυγες που διέφευγαν από πόλεμο και διώξεις. Μέχρι στιγμής, φέτος, περίπου 62.500 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει τη διέλευση και τουλάχιστον 1.800 έχουν πεθάνει.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ενός τέτοιου προβλήματος» και η αρχή αυτή έχει αναγνωριστεί, ενώ δηλώνει έτοιμη «να παράσχει κάθε περαιτέρω βοήθεια που μπορεί στα κράτη-μέλη ώστε αυτοί οι στόχοι να γίνουν πραγματικότητα».
Σημειώνεται ότι ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει έντονα τις αντιρρήσεις της στο σχέδιο της Επιτροπής καθώς η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «οι οικονομικοί μετανάστες που σώζονται στη Μεσόγειο θα πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους ακόμη και βίαια».
Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Εσθονία έχουν ήδη αντιδράσει στο σχέδιο, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζητάει επειγόντως από την Ε.Ε. να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες καθώς η χώρα του έχει υποδεχθεί σχεδόν δύο εκατομμύρια από τη Συρία και το Ιράκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας