Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ομόθρησκούς του που ζουν στην Ευρώπη.
«Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι εκδιώκονται από τα σπίτια τους ή σκοτώνονται μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνοι. Είναι εκατομμύρια αυτοί που υποχρεώθηκαν να αλλαξοπιστήσουν και που δια της βίας τους πήραν τα παιδιά τους. Έχουμε εκατομμύρια αδελφούς μας που υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω της θρησκείας τους. Καλώ τη Δύση, ειδικά το Χριστιανικό κόσμο, καλώ τους Εβραίους, πρώτα απ' όλα ως άνθρωποι... Δεν είναι έγκλημα να είναι κανείς Χριστιανός σύμφωνα με τη δική μας θρησκεία, τους προστατεύουμε, με τον ίδιο τρόπο προστατεύουμε και τους Εβραίους. Αλλά εάν υπάρχουν διώξεις κατά μουσουλμάνων στη Γαλλία, καλώ τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να το αντιμετωπίσουμε μαζί».
Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην αναπτυσσόμενη ισλαμοφοβία, επεδίωξε να εμφανιστεί ως ο «πατερούλης» των μουσουλμάνων, ο οποίος μάχεται για τα δικαιώματά τους. «Ειδικά στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου η εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ μεταδίδεται στις κοινωνίες σαν πανδημία. Σχολεία, επιχειρήσεις ιδιοκτησίας μουσουλμάνων γίνονται στόχοι φασιστικών επιθέσεων από ρατσιστές σχεδόν καθημερινά. Όπως λένε μην αγοράζετε τουρκικά προϊόντα στη Γαλλία, ζητώ κι εγώ από το έθνος μου, να μην αγοράζει γαλλικά προϊόντα.Δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μην ακούμε για επίθεση σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας».
Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με με τη μεταχείριση των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».
«Μια εκστρατεία λυντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του.
Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επιτεθεί για ακόμα μία φορά τις τελευταίες μέρες στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας: «Αυτές οι επιθέσεις ενθαρρύνονται από τον ηγέτη της Γαλλίας, ο οποίος δυστυχής πρέπει να ελέγξει την ψυχική του υγεία. Η ανομία κατά των μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη στις δυτικές χώρες».
Παράλληλα, απευθύνθηκε ονομαστικά στην Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία επί γερμανικής προεδρίας ακολουθεί πολιτική κατευνασμού του Τ. Ερντογάν, αναφέροντας: «Ρωτάω την Μέρκελ από εδώ: έχετε θρησκευτική ελευθερία; Τότε πώς είναι δυνατόν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί να επιτίθενται σε τζαμί στη διάρκεια της πρωινής προσευχής; Έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο να γίνεται στην Τουρκία; Εμείς έχουμε απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, αυτοί όχι. Ως πρόεδρος μιας χώρας της οποίας 6 εκατομμύρια πολίτες ζουν στην Ευρώπη, το βρίσκω χρήσιμο να προειδοποιήσω τους συνομιλητές μας ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα εάν κάνουν τους μουσουλμάνους εχθρούς τους. Οι ηγέτες της ηθικής στην Ευρώπη πρέπει να γκρεμίσουν τα τείχη του φόβου και να αρχίσουν τον διάλογο. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να βάλουν τέλος στην εκστρατεία μίσους του Γάλλου προέδρου Μακρόν».
Medef: «Δεν υποχωρούμε στον εκβιασμό... Βάλτε τις αρχές σας πριν από το επιχειρείν»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef, απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην επίθεση κατά των αρχών της Δημοκρατίας που επιχειρούν ισλαμικοί κύκλοι στην Γαλλία. Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.
Αιτία της οργής μέρους του μουσουλμανικού κόσμου κατά της Γαλλίας; Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ), ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.
Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του. Ηδη το Σάββατο, γαλλικά προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ντόχα του Κατάρ.
Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασελό εξήγησε ότι η Γαλλία δεν μάχεται «τους Γάλλους μουσουλμάνους», αλλά «τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία».
Χθες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν έχουν κανένα αντικείμενο και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις που κατευθύνονται κατά της χώρας μας, χειραγωγούμενες από μία ακραία μειοψηφία». Λίγη ώρα μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Την ελευθερία, την αγαπάμε· την ισότητα, την εγγυόμαστε· την αδελφοσύνη, την ζούμε εντατικά. Τίποτε δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ».
«Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία...»
Η οργή αυξανόταν το σαββατοκύριακο και στην Ιορδανία, όπου πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σουπερμάρκετ, συνοδευόμενα από hashtag όπως #France Boycott ή "#Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή). Διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμμάν, ενώ το σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Τυνησία και σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.
Οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν επίσης πολλές, αρχής γενομένης από τον Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να κάνει εξετάσεις». Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων».
Οι επιχειρήσεις ειδών διατροφής, ειδών πολυτελείας και καλλυντικών είναι πιθανόν να πληγούν ιδιαιτέρως από το μποϊκοτάζ στις χώρες του Μάγρεμπ, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή.
Όταν ερωτήθηκε στο ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: «Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία...δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας».
Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμένο τοπικά. Σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας