Φουντώνει η πανδημία και μαζί και η ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊου.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 7.334 νέα κρούσματα, σχεδόν επτακόσια περισσότερα από τον χθεσινό αριθμό (6.630) που ήταν το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τη Γερμανία, η οποία μετρά πλέον 348.557 κρούσματα.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 9.734 νεκρούς, καθώς άλλοι 24 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, κατά την ίδια πηγή.
Μετά τις χθεσινές εκκλήσεις της Άνγκελα Μέρκελ για τήρηση των μέτρων, αλλά και το… ανάθεμα σε ένα δεύτερο lockdown, κορυφαίοι οικονομολόγοι της χώρας επισημαίνουν ότι η γερμανική οικονομία δεν θα ανταποκριθεί εξίσου καλά σε ένα νέο κλείσιμο.
«Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο lockdown όπως το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου χωρίς σοβαρή, διαρκή απώλεια ευημερίας», εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χούτερ σε δηλώσεις του στη Handelsblatt.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Οικονομία (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ προειδοποίησε ότι «ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα απαιτούσε πάλι εκτεταμένους περιορισμούς, θα έπληττε την γερμανική οικονομία πιο σκληρά από το πρώτο», καθώς εξήγησε πως πολλές εταιρίες «έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους και έχουν επισωρεύσει μεγάλα χρέη, ενώ διατρέχουμε τον κίνδυνο μαζικής αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών, η οποία θα αυξήσει την ανεργία και θα αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ θεωρεί από την πλευρά του ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη του «εξαιρετικά ακριβού» κλεισίματος της οικονομίας της άνοιξης. Τάσσεται μάλιστα υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων τώρα, προκειμένου, όπως λέει, να αποτραπεί η ανάγκη επιβολής σκληρότερων περιορισμών σε δύο εβδομάδες. «Οι οικονομικές παρενέργειες των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπ’ όψιν», είπε ο κ. Φελμπερμάιρ στη Handelsblatt, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων δεν είναι συγκρίσιμοι με εκείνους της περασμένης άνοιξης, καθώς τώρα γίνονται πολύ περισσότερα τεστ.
Τα σχολεία και ο κορονοϊός
Την ίδια στιγμή έρευνα του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Εργασίας καταγράφει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Η έρευνα επισημαίνει ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποδεικνύονται αποτελεσματικά.
Με βάση την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από τη Süddeutsche Zeitung, ο φόβος ότι τα σχολεία θα εξελιχθούν σε εστίες εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Αντιθέτως, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορονοϊού ήταν κατά 0,55 (ανά 100.000 κατοίκους) λιγότερα από τα κρούσματα στα κρατίδια όπου τα σχολεία άνοιξαν αργότερα. Εμφανή είναι τα θετικά αποτελέσματα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, όπου εντοπίζονται 1,4 λιγότερα περιστατικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας