Χωρίς τυμπανοκρουσίες ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων το άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επιτρέπει στη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει μονομερώς τμήματα της συνθήκης αποχώρησης που έχει συνυπογράψει με την Ε.Ε., επισημοποιώντας το Brexit.
Το νομοσχέδιο -που πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων για να γίνει νόμος του κράτους- έχει επικριθεί οξύτατα όχι μόνο από τους Ευρωπαίους, που απειλούν με δικαστική προσφυγή κατά του Λονδίνου, αλλά και από βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, αφού παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «με έναν πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο τρόπο» (!), όπως είχε παραδεχτεί ωμά στο κοινοβούλιο ο Βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λούις.
Στην τρίτη ανάγνωση εγκρίθηκε τελικά με 340 ψήφους υπέρ και 256 κατά, καθώς η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διαθέτει ως γνωστόν συντριπτική πλειοψηφία και, σε μια κίνηση συμβιβασμού, έκανε δεκτή τροπολογία που παραχωρεί στη Βουλή των Κοινοτήτων το δικαίωμα να εγκρίνει προκαταβολικά την εφαρμογή των προκλητικών διατάξεων που εμπεριέχει και δη τη δυνατότητα μονομερούς -όσο και καθ’ ομολογίαν παράνομης- τροποποίησης μέρους της συνθήκης αποχώρησης, η οποία έγινε κομμάτι του διεθνούς δικαίου μετά την επίσημη υπογραφή και επικύρωσή της.
Πέρα βρέχει
Παρά τις αιτιάσεις πως ρεζιλεύει το Ηνωμένο Βασίλειο και φθείρει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του ως εταίρου -πόσο μάλλον όταν ευελπιστεί να συνάψει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες στη μετα-Brexit εποχή- κανένας Συντηρητικός βουλευτής δεν το καταψήφισε.
Η μίνι ανταρσία εκδηλώθηκε όμως διά της αποχής 21 εξ αυτών, με πιο τρανταχτή εκείνη της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που είχε στηλιτεύσει το νομοσχέδιο ως «απερίσκεπτο» και «ανεύθυνο» (στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ασκεί στον Τζόνσον, αλλά και των ανομολόγητων πολιτικών αντιποίνων για την ταπείνωση και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση που την υπέβαλε μαζί με τους άλλους φανατικούς μπρεξιστές των Συντηρητικών).
Στο νομοσχέδιο αντιτίθενται πάντως και αρκετά συμπολιτευόμενα μέλη της Βουλής των Λόρδων, όπου δεν αποκλείεται να υποστεί αλλαγές μέσω νέων τροπολογιών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρέψει προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ημερομηνία συζήτησης και ψήφισής του από τους Λόρδους (που δεν μπορούν να το μπλοκάρουν ολοκληρωτικά) δεν έχει ανακοινωθεί. Η αοριστία αποδίδεται σε πιθανή απόπειρα της βρετανικής κυβέρνησης να τη χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί στα συνεχιζόμενα παζάρια με την Ε.Ε. για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας πριν από το τέλος του χρόνου, όταν λήγει δηλαδή η μεταβατική περίοδος για το Brexit.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το Λονδίνο απειλεί ξανά με άτακτη έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ παρά το ισχυρότατο πλήγμα που θα δεχτεί η -ήδη γονατισμένη από την πανδημία- βρετανική οικονομία. Οι Εργατικοί, οι οποίοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο στη Βουλή, το αποκάλεσαν έργο «κοινοβουλευτικών χούλιγκαν» που καταστρέφουν το διεθνές κύρος της χώρας.
Το όποιο κύρος του Ηνωμένου Βασιλείου καταρρακώνεται ωστόσο και από δημοσίευμα των Financial Times, που αποκάλυψε πως η ξενόφοβη υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ -στο πλαίσιο αναζήτησης εξωχώριων κέντρων κράτησης για αιτούντες άσυλο, στο απάνθρωπο πρότυπο της Αυστραλίας- εξέτασε σχέδιο που προβλέπει την εξορία τους σε απομακρυσμένες υπερπόντιες βρετανικές κτήσεις και συγκεκριμένα στα ηφαιστειογενή νησιά Αγία Ελένη και Ασενσιόν στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε απόσταση άνω των 6.000 χλμ. από τη Βρετανία!
Το σχέδιο απορρίφθηκε λίγο-πολύ επειδή θα αποτελούσε «επιχειρησιακό εφιάλτη» -και όχι ανθρωπιστικό!- καθώς θα συνιστούσε μια πανάκριβη και διόλου πρακτική λύση, με απώτερο στόχο την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι φετινές αφίξεις με βάρκες προσφύγων και μεταναστών από τη Γαλλία μέσω των Στενών της Μάγχης έχουν αυξηθεί σημαντικά και η Πατέλ επιδιώκει ρητά να κάνει το πέρασμα «απέραστο», στέλνοντας το πολεμικό ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή ώστε να ενισχύσει την ευρύτερη πολιτική αποτροπής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τζόνσον.
Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως εξετάζεται η ιδέα θεσμοθέτησης ενός συστήματος για το άσυλο που να προσομοιάζει με το διαβόητο αυστραλιανό -δηλαδή το στήσιμο εξωχώριων κέντρων κράτησης για όσους αναζητούν διεθνή προστασία- αλλά υποβάθμισε την επιλογή των συγκεκριμένων νησιών στη μέση του πουθενά. Σύμφωνα με τους Financial Times, το ζήτημα αποδεικνύει την επιρροή που ασκεί στη βρετανική κυβέρνηση ο -γνωστός για τις ακραίες αντιμεταναστευτικές του θέσεις- πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, που διορίστηκε πρόσφατα εμπορικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας