ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Ερντογάν σε Μέρκελ, Μισέλ: Ο διάλογος καθορίζεται από τις κινήσεις της Ελλάδας

Όλη η ατζέντα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας συζητήθηκε στην τριμερή του Τούρκου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η μεγάλη ένταση της Άγκυρας με την Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Επικοινωνίας ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι το καλό μομέντουμ που επικρατεί αυτή τη στιγμή θα πρέπει να προστατευθεί ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου, προσθέτοντας ότι η χώρα του πάντα δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

Υπογράμμισε, όμως, ότι, παρά την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες Μέρκελ-Μισέλ, ο διάλογος και η πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, φρόντισε να θυμίσει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του πόσα θέματα έχουν ακόμα σε εκκρεμότητα: ευελπιστεί, είπε «ότι η Σύνοδος Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης»  και ότι τα επιπλέον συγκεκριμένα βήματα «στην ανανέωση της τελωνειακής συμφωνίας και την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς χρήση βίζας καθώς και το  μεταναστευτικό, θα βοηθήσουν ώστε να τεθούν οι σχέσεις σε θετική βάση».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι ολοκληρώθηκε και η πέμπτη συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για τεχνικές συζητήσεις. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στη γειτονική χώρα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του Oruc Reis, με το πλοίο να βρίσκεται, πλέον, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και να αναμένει περαιτέρω οδηγίες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι στην τριμερή συζητήθηκαν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας υπό πολλές σκοπιές για να προσθέσει ότι «συζήτησαν επίσης το ζήτημα επανενεργοποίησης των διερευνητικών επαφών Τουρκίας-Ελλάδας, ενώ οι προετοιμασίες θα συνεχιστούν».

Μέσω βίντεο στον ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την ομιλία του στην 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να μιλήσει για την κρίση στη Μεσόγειο. Αφού επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει πάλι το διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο για να αντιμετωπιστούν οι διεκδικήσεις και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, προειδοποίησε ότι «επιθέσεις, παρενοχλήσεις ή εκφοβισμοί» θα είναι αποδεκτοί από την Τουρκία. Χωρίς να αναφέρει δε τη Γαλλία, είπε ότι οι «μάταιες προσπάθειες» να αποκλειστεί η Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεν θα έχουν κανέναν αποτέλεσμα, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικά» αιτήματα από το 2003. Τέλος πρότεινε τη διεξαγωγή περιφερειακού συνεδρίου χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, για να προωθηθεί ο διάλογος με τις χώρες της περιοχής. Δεν έκανε όμως αναφορά στη συμμετοχή της Κύπρου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ερντογάν σε Μέρκελ, Μισέλ: Ο διάλογος καθορίζεται από τις κινήσεις της Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας